Rezervasyon Modülü
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
İletişim teknolojileri alanında meydana gelen gelişmeler, işletme fonksiyonlarının hemen hepsini yakından etkileyerek ve yeni kavramlar, boyutlar ve alanlar yarattı. Bilgi sistemlerinin, 1970’li yıllarda merkezi rezervasyon sistemleri; 1980’li yıllarda küresel dağıtım sistemleri ve 1990’lı yıllarda internetin gelişmesiyle birlikte, bilgi sistemleri turizm pazarlamasında, dağıtımında, tanıtım ve koordinasyonunda önemli bir fonksiyona sahip oldu. Bu amaçla; konaklama, seyahat ve yiyecek-içecek işletmelerinin rezervasyon ve biletleme işlemleri için farklı rezervasyon modülleri geliştirildi.
Bilgisayar ortamında yapılan rezervasyonlar, yapılış şekline göre Merkezi Rezervasyon Sistemleri (CRS) ve internet sistemi ile rezervasyon olmak üzere iki türlü yapılmaktadır:
CRS (Central Reservation Systems), genel olarak bir seyahat acentasının veya konaklama işletmesinin misafirlerine hizmet verirken ihtiyaç duyacağı tüm fonksiyon ve bilgileri içeren rezervasyon sistemleridir. 1970’li yılların başında, Amerika’daki havayolu şirketleri, ihtiyaç duydukları bilgileri kapsayan kendi bilgisayar sistemlerini oluşturmaya ve bu sistemleri acentalarına da yaymaya başladı. Ancak, taraflı olarak nitelendirilebilecek bu sistemler, acentaların ihtiyaçlarını gidermekte yetersiz kalınca, 1970’li yılların sonunda United Airlines’in kurduğu Apollo ile merkezi rezervasyon sistemlerinin temeli atıldı. 1980’li yılların sonunda ise Amerika Birleşik Devletleri’ndeki taşıyıcıların kurduğu merkezi rezervasyon sistemlerine rakip olarak Avrupalı taşıyıcılar Küresel Dağıtım Kanalları olarak adlandırdıkları rezervasyon sistemlerini kurdular. Web siteleri ile birleştirilen ikinci kuşak küresel dağıtım kanalları, turizm işletmeleri ile misafirler arasında doğrudan iletişim olanağı sağladı. Gelişen dağıtım sistemleri ile tur planlaması, konaklama, eğlence, otomobil kiralama gibi diğer pek çok seyahat aktiviteleri de yürütülebilmektedir.
Konaklama işletmelerinin büyüklüğüne, gereksinimine, yönetimine ve işleyişine göre bilgi sistemi kullanımı farklılıklar gösterebilmektedir. Konaklama yönetim sisteminin alt modüllerine; önbüro yönetim sistemi, point of sale (POS), elektronik satış noktaları sistemi, yiyecek-içecek yönetim sistemi, stok yönetim sistemi, muhasebe yönetim sistemi, satış pazarlama sistemi, enerji ve teknik servis sistemi, güvenlik sistemi, telefon sistemi, getiri yönetimi sistemi ve oda içi hizmetler sistemleri örnek verilebilmektedir.
Referanslar
Amadeus. (t.y.). www.amadeus.com, (Erişim tarihi: 11.08.2020); Eraslan, N. (2013). Konaklama İşletmelerinde Önbüro İşlemleri ve Yönetimi (Dördüncü baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; İçöz, O. (2009). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. Ankara: Turhan Kitabevi; Protel. (t.y.). www.protel.com.tr, (Erişim tarihi: 11.08.2020).