Rekreasyona Katılım
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Rekreasyon
-
2020
İnsanların Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramidi’nde birinci basamakta sınıflandırılan ihtiyaçlardan olan açlığı gidermek üzere yeme içme, yeni güne veya yeni faaliyetlere hazır olmak üzere uyuma gibi temel insanî faaliyetleri kapsayan var olma ve zorunlu görevleri yerine getirdikleri, iş sorumluluklarını üstlendikleri çalışma zamanları dışında, kendi özgür iradeleri ile geriye kalan zamanlarını daha verimli değerlendirmek üzere harekete geçmelerini ifade eden olgudur.
Katılım şekline göre aktif veya pasif olarak nitelenen rekreasyon katılımı, katılımcı sayısı temel alındığında bireysel veya grup katılımı olarak sınıflandırılmaktadır. Aktif rekreasyon, bireysel katılımcının bizzat kendi çabası ile yerine getirdiği faaliyetleri kapsamaktadır; ok atma veya yüzme bireyin aktif olduğu faaliyetler için örnek gösterilmektedir. Takım halinde sinerji ortaya konularak gerçekleştirilen faaliyetler ise grup halinde gerçekleştirilen rekreasyon katılımına örnek verilmektedir; bu bağlamda 4x4 bayrak yarışları, futbol gibi takım oyunları, gruplar halinde katılımın gerçekleştiği bilgi yarışmaları dikkat çeken katılım şekilleri olarak sunulmaktadır.
Pasif rekreasyon katılımı, bireyin ya da katılımcı grubun izleyici olarak yer aldığı faaliyetlere iştiraki şeklinde gerçekleşmektedir. Sanatsal sunumların ve spor müsabakalarının izlenmesi ile bireysel ya da toplumsal gelişime katkı veren, kendisi ile barışık birey veya huzurlu toplum olgularına hizmet eden her türlü rekreasyon faaliyetinin izlenmesi, pasif rekreasyon katılımına örnek gösterilmektedir. Rekreasyona katılımla ilgili bir diğer sınıflama fonksiyonel temelde yapılmaktadır. Bu bağlamda, ücret ödenerek katılım sağlanan faaliyetler başlığı altında at yarışlarına, su altı dalış eğitimlerine, yabancı dil kurslarına; sosyal rekreasyon başlığı altında toplumsal ilişkileri canlı tutan ziyaretlere, yemekli toplantılara; sağlık amaçlı veya sağlıklı yaşamı sürdürebilmek amaçlı gerçekleştirilen termal kürlere, klimatizm ve üvalizm temelli hareketliliklere; sanatsal rekreasyon temelinde seramikçilik, heykelcilik, ahşap sanatlarına, sinema, tiyatro, konser vb. etkinliklere; fiziksel rekreasyon başlığı altında havuz, akarsu, göl ve denizlerde gerçekleştirilen sörf, rafting, yüzme, su altı dalış gibi etkinliklere, dağ sporları kapsamında tırmanma, doğa yürüyüşü, avcılık, kar motoru vb. faaliyetlere, salon sporlarına ve fiziksel beceri oyunları ile yarışmalara katılım kapsama alınarak değerlendirilmektedir.
Rekreasyon faaliyetinin gerçekleştiği mekân temel alındığında, yürüyüş veya kuş gözlemciliği gibi fiziki sınırların olmadığı alanlarda gerçekleştirilen rekreasyon faaliyetlerine iştirak edildiğinde açık alan rekreasyonuna katılım; salon aktiviteleri, tiyatro gösterileri, sergiler gibi bir bina içerisinde, duvarlarla sınırlandırılan ve doğal koşullar dışında gerçekleştirilen faaliyetlere iştirak edildiğinde kapalı alan rekreasyonuna katılım ortaya çıkmaktadır.
Katılımcıların yaşları temel alındığında çocuklar için, gençler için, yetişkinler için ve üçüncü kuşak için düzenlenen rekreasyon faaliyetlerine katılım söz konusu olmaktadır. Bu tür bir sınıflamada rekreasyon faaliyetlerine katılım düzeyi, bireyin yetenekleri, yeterlilikleri özellikleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Dünyanın en büyük ve en kapsamlı rekreasyon faaliyeti olarak tanımlanan turizm, rekreasyona katılım konusunda ulusal ve uluslararası katılım olgularının şekillenmesine zemin hazırlamaktadır.
Referanslar
Yaylı, A. (2014). Rekreasyona Giriş. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Hacıoğlu, N., Gökdeniz, A. ve Dinç, Y. (2003). Boş Zaman & Rekreasyon Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.