Rekreasyon Pazarlaması

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen ve hız kazanan teknolojik gelişmeler, zamanla çalışma yaşamının kurallarını yeniden belirledi ve çalışma saatlerinde belirgin bir azalmanın meydana gelmesine yol açtı. Boş zamanın artmasının yanı sıra gelirin yükselmesi, sağlıklı ve kaliteli yaşam anlayışı, spor, sanat, kültür, eğlence ve dinlence aktivitelerinin günlük yaşama entegrasyonu gibi birçok neden boş zaman ile ilişkili ürünlerin artarak çoğalmasına neden oldu.

Boş zaman ile ilişkili ürünlerin yer aldığı pazar, boş zaman pazarı olarak tanımlanmaktadır ve içerisinde hamaktan golf topuna, masaj hizmetinden sanal gerçeklik gözlüğüne, Paris şehrindeki Eyfel Kulesi’nden Antalya şehrindeki herhangi bir otele kadar birçok ürün tipi yer almaktadır. Bu bakış açısı ile boş zaman pazarında yer alan ürünlerin sadece malları kapsamadığı, aynı zamanda hizmetleri, yerleri, kişileri hatta fikirleri içine alan devasa büyüklükteki bir yapıyı tanımladığı ifade edilebilmektedir. Böylesi büyük bir pazar içerisinde yer alan ürünlerin üretimi, fiyatlandırılması, dağıtımı ve tutundurulmasına yönelik faaliyetler de rekreasyon pazarlaması olarak tanımlanan kavramın oluşmasına neden oldu.

Mal ve hizmet değişim süreci olarak tanımlanan pazarlama kavramı tarihsel süreç içerisinde çeşitli şekillerde ele alındı. Ürünün merkezde olduğu pazarlama 1.0 ile önemli değişimlere uğrayan pazarlama yaklaşımları, tüketicinin merkezde olduğu pazarlama 2.0 ve insanın merkezde olduğu pazarlama 3.0 süreçlerinin ardından dijital pazarlama olarak da ifade edebileceğimiz ve pazarlama 4.0 olarak tanımlanan yeni bir döneme ulaştı. Sanal tatil deneyiminin konuşulduğu ve bazı uygulamalarının test edildiği günümüz dünyasında rekreasyon pazarlaması da pazarlamanın geçirdiği evrime bağlı olarak pazarlama 4.0’ın uygulamalarını kullanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Horner, S. ve Swarbrooke, J. (2005). Leisure Marketing. Londra: Routledge; Karaküçük, S. ve Akgül, B. M. (2016). Ekorekreasyon: Rekreasyon ve Çevre. Ankara: Gazi Kitabevi; Mucuk, İ. (2007). Pazarlama İlkeleri ve Örnek Olaylar. İstanbul: Türkmen Kitapevi; Yüce, A., Katırcı. H. ve Gökçe, S. (2017). Gelenekselden Dijitale Spor Pazarlaması: Kavramsal Bir Çalışma, The Journal of Academic Social Science Studies, 55 (2), 543-556.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Argan, M. ve Katırcı, H. (2015). Spor Pazarlaması. Ankara: Nobel Yayıncılık.