Rekreasyon Deneyimi

Deneyim kavramı, bireyin kendi yaşantısı sonucu elde ettiği kazanımlar olarak tanımlanmaktadır. Algı, anlayış ve hatıraları şeklinde, bireyin bilişsel dünyasında iz bırakan duygularına deneyim denilmektedir. Olay ya da olguların birey için deneyim oluşturabilmesi, onların zihninde yer edebilecek kadar kalıcı etki bırakabilmesine bağlıdır. Rekreasyon deneyimi, bireyin boş zamanlarında katıldığı deneyimsel aktiviteler sonucu ortaya çıkan öznel bir durum, aktivitenin bireyin üzerinde bıraktığı etkidir. Ancak her boş zaman davranışı bir rekreasyon deneyimi değildir. Rekreasyon deneyimi, boş zamanın miktarından daha ziyade onun niteliği ile ilgili bir durumdur. Bu sebepten dolayı, bireyin boş zamanlarında katıldığı aktivitelerden yalnızca bireyin uzun süreli belleklerinde yer edinecek kadar güçlü etkinlikler, rekreasyon deneyimine dönüşebilmektedir.

Bireyin deneme, yapma sürecindeki gibi aktif ya da gözlem ve dinleme gibi pasif katılım sonucunda elde ettiği bilgi ve beceri kazanımı, aynı zamanda aktivitenin gerçekleşme süreci ile ilgili akılda kalıcı izler, rekreasyon deneyimi olarak tanımlanmaktadır. Rekreasyon deneyimi statik olmayıp, katılım boyunca değişmektedir ve aktivitenin gerçekleşmesinden sonrasında da hatırlanabilmektedir. Diğer taraftan rekreasyon deneyimi aktiviteyle değil aktivitenin bireye sağladığı ödüllerle ilgilidir. Bu ödüller bireyi duygusal, zihinsel, fiziksel ve ruhsal anlamda etkileyen ögeler bütünüdür. Rekreasyonun sağladığı ödülleri içsel (internal rewards) ve dışsal (external rewards) ödüller olarak nitelendirdiğimizde, bireyin elde ettiği deneyim öncelikli olarak bireyin duyduğu haz ve o aktiviteden sağladığı doyum ile ilgilidir. Deneyimin hazsal (hedonik) boyutu aktivitenin rekreasyon deneyimine dönüşmesinde kilit rol üstlenmektedir. Aktiviteye katılım sonucunda bireyin zihninde hissettiği öznel durum ve aktivitenin bireyin üzerinde bıraktığı etki, rekreasyon deneyimidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Çetiner, H. (2018). Animasyon aktivitelerinde deneyim kalitesinin tekrar satın alma niyetine etkisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü; Hull, R.B., Stewart, W.P. ve Yi, Y.K. (1992). Experience Patterns: Capturing the Dynamic Nature of a Recreation Experience, Journal of Leisure Research, 24 (3): 240-252; Lee, T. H. ve Jan, F-H. (2015). The influence of recreation experience and environmental attitude on the environmentally responsible behavior of community-based tourists in Taiwan, Journal of Sustainable Tourism, 23(7): 1063-1094; Pine, B. J., ve Gilmore, J. H. (2011). The experience economy (Geliştirilmiş baskı). Boston, MA: Harvard Business School; Schmitt, B. H. (1999). Experiential marketing. New York: The Free.