Recep Yazıcıoğlu
Kişi Kamu Görevlisi Vali
-
2024
Vali Recep Yazıcıoğlu, 2 Haziran 1948 tarihinde Trabzon’un Sürmene ilçesinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Vatani görevini 1975 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda asteğmen olarak yaptı ve bürokrasideki ilk görevine 1968’de Aydın ilinde maiyet memuru olarak başladı. Maiyet memurluğu sonrasında 1971-1984 yılları arasında sırasıyla Rize-Kalkandere, Adana-Bahçe (Şimdi Osmaniye’ye bağlı), Ağrı-Hamur, Çanakkale-Ayvacık, Hatay-Kırıkhan, Çorum-Alaca ve Bolu-Akçakoca ilçelerinde kaymakamlık görevini yerine getirdi. Akçakoca’da çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken Recep Yazıcıoğlu, 1984 yılında 36 yaşındayken Türkiye’nin “en genç valisi” unvanıyla Tokat Valisi olarak atandı. Bu dönemdeki icraatları nedeniyle ülke çapında tanınır hale gelen Yazıcıoğlu, 14 Ağustos 1989 tarihinde Aydın Valiliği'ne getirildi. Aydın’da nispeten kısa süren valilik görevinin ardından 19 Ağustos 1991 tarihinde Erzincan Valisi olarak atandı. Erzincan’da rekor bir süre valilik yapan Yazıcıoğlu, 26 Eylül 1999 tarihinde merkez valiliğine alındı. Ardından 20 Şubat 2003 tarihinde Denizli Valiliği'ne atanan Yazıcıoğlu, 2 Eylül 2003 tarihinde Eskişehir-Ankara yolu üzerindeki Temelli Beldesi dolaylarında elim bir trafik kazası geçirdi ve bitkisel hayata girdi. Kazadan kısa bir süre sonra, 8 Eylül 2003 tarihinde vefat eden Yazıcıoğlu, Aydın’ın Söke ilçesinde toprağa verildi.
Vali Recep Yazıcıoğlu, kaymakamlık sürecindeki fikirlerini valilik döneminde hayata geçirme imkânı elde etmiş ve bu çalışmaları ile göz doldurmuştur. Toplum kalkınması (community development) felsefesi doğrultusunda hareket eden Yazıcıoğlu, kalkınma sürecinde devletin her işe yetişemeyeceğini ifade etmiş ve devlet-millet iş birliği ile yerel sorunların çözülebileceğini savunmuştur. Bu kapsamda yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğine ve bürokrasinin vatandaş lehine işlemesi gerektiğine dikkat çekmiştir.
Ulusal kalkınma sürecinde turizmin önemli bir yere sahip olduğuna inanan Yazıcıoğlu, turizm faaliyetlerinin kurumsallaşması ve sürdürülebilirliği için çaba harcamıştır. Tokat’ta göreve başlamasından kısa bir süre sonra konaklama ve turizm faaliyetlerinin sürdürülmesi için İl Özel İdaresi aracılığıyla Tokat Turban Turizm A.Ş.’nin kurulmasını sağlamıştır. Bu şirket çatısı altında da Büyük Tokat Oteli’ni inşa ettirerek Tokat’ın yatak kapasitesi açığını telafi etmeye çalışmıştır. Yazıcıoğlu bu dönemde ayrıca, Güney Kapadokya’nın (Nevşehir yöresi) 30 bin turistik yatak kapasitesine karşılık, Kuzey Kapadokya’nın (Tokat yöresi) 0 (sıfır) yatak kapasitesi olduğunu ifade etmiş ve Güney’deki ivmenin Kuzey bölgesinde de yakalanması gerektiğini savunmuştur. Bu çerçevede alternatif turizmi Tokat’ta geliştirmeye çalışmıştır.
Tokat sonrasında görev yaptığı Aydın’da da sağlık ve yayla turizminin gelişimi, sahil şehirlerinin altyapısının modernizasyonu konusuna odaklanmıştır. Aydın’daki görevi kısa süren Vali Yazıcıoğlu, o zamana kadar elde ettiği deneyimi Erzincan’da hayata geçirme şansına kavuşmuştur.
Göreve başlamasından birkaç ay sonra Erzincan’da meydana gelen 12 Mart 1992 depremi sonrası şehrin yaralarını sarma uğraşları ile takdir toplayan Yazıcıoğlu, bu dönemde doğa sporları ve turizm konusundaki çalışmaları ile bölgeye yeni bir dinamizm kazandırmıştır. Bu dönemde turizm eğitiminin yaygınlaşmasına da odaklanan Yazıcıoğlu, lise ve üniversite düzeyinde eğitim kurumlarının Erzincan’da kurulmasına katkı sağlamıştır. Aynı dönemde ülkedeki spor federasyonları ve üniversitelerle iş birliği yaparak spor ve turizm sektöründe faaliyet gösteren kişilerin lisans ve sertifika sahibi olması için uğraş vermiştir.
Yazıcıoğlu, başta rafting ve kayak olmak üzere doğa sporlarının turizmle iç içe sunulması için büyük çaba harcamış ve bu konuda yöre insanının desteğini almayı başarmıştır. Erzincan ve çevre illerde rafting, kayak, dağcılık, buzul tırmanışı, su kayağı, kano, binicilik, trekking, offroad, dağ bisikleti, base jump, motokros, planör, parasailing kampçılık, mağaracılık, yamaç paraşütünün gelişimine önemli katkıları olmuştur. Rize-Fırtına deresindeki rafting faaliyetleri dahi onun bu uğraşlarının sonucunda hayata geçmiştir. O dönem yetiştirilen uzmanların bir kısmı halen Muğla-Fethiye’de turizm ve doğa sporları (rafting ve yamaç paraşütü) alanında faaliyet göstermektedir.
Vali Recep Yazıcıoğlu, görev yaptığı illerde alternatif turizm çatısı altında sağlık turizmi, kış sporları turizmi, yayla turizmi, akarsu turizmi, dağcılık, hava sporları, inanç turizmi ve kongre turizmi alanlarına önemli katkılar yapmıştır. Bu kapsamda Yıldırım Akbulut Kayak Tesisinin açılması (1991), Erzincan Turizm Envanteri ve Geliştirme Planının hazırlanması (1992-1993), Ergan Dağı Kayak Tesisleri Projesi (1997), Dağ Turizmi Projesi (1997), Camel Trophy’98 yarışmasına ev sahipliği yapılması (1998), Voyager Turizm Ödülünün alınması (1998), Su Kayağı Türkiye Finallerine ev sahipliği (1998), 7 Günlük Erzincan Turizm Paketinin açıklanması (1998), Erzincan Havacılık ve Doğa Sporları Festivalinin düzenlenmesi (1999) Erzincan’daki valilik dönemindeki faaliyetlerden sadece birkaçıdır. Ayrıca turizmi teşvik için bir havayolu şirketi kurmuş ancak operasyonel başarı sağlanamamıştır.
2003 yılında Denizli’ye vali olarak atandığında turizm konusundaki birikimini sahaya yansıtmaya başlayan Yazıcıoğlu, bölgede doğa sporları için uygun alanları belirleyerek kamuoyuna tanıtmaya çalışmıştır. Geçirdiği trafik kazası sonranda ömrünün vefa etmemesi nedeniyle Denizli’deki görevi çok kısa sürmüştür. Vali Yazıcıoğlu’nun görev yaptığı şehirlere alternatif turizm alanında getirmiş olduğu yeniliklerin önemli bir kısmı halen sürdürülmektedir.
Başlıca eserleri: Yazıcıoğlu, R. (1999). Popülist Politikaya, Tıkanmış Ekonomiye, Yozlaşmış Sisteme Sil Baştan. İzmir: Yazıcı Kitapevi; Yazıcıoğlu, R. (1995). Bu Sistem Değişmeli. İstanbul: Birey Yayıncılık; Yazıcıoğlu, R. (1992). Yönetim Sistemimizin Yeniden Düzenlenmesi, Erzincan: Ermat Ofset; Yazıcıoğlu, R. (1990). Taşra Yönetiminin Yeniden Düzenlenmesi, Recep Yazıcıoğlu. Aydın: Ünal Ofset.
Referanslar
Durkal, İ. (2011). Erzincan'da 12 ayda 12 spor, Hürriyet Gazetesi, https://www.hurriyet.com.tr/erzincanda-12-ayda-12-spor-18011413, (Erişim tarihi: 02. 01. 2024); İncesoyluer, C. (1988). Yörük Çadırında Sohbet, Sesimiz Gazetesi, 31 Mayıs, Sayfa 3; Kaymaz, R., Özdemir ve H. İ. (2010). Kültür, Sanat, Edebiyat, Bilim, Siyaset, Bürokrasi, İş Dünyasında Erzincanlılar Ansiklopedisi. İstanbul: Doğu Yayınları; Kocabay, B. (2010). Recep Yazıcıoğlu'nun Yaşamı, Yapıtları, Fikirleri, Uygulamaları ve Türk Toplumsal Yaşamına Katkıları: Kamu Yönetimi Açısından Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. 1-122; Miser, R. (1999). Kalkınma, Toplum Kalkınması Yöntemi Ve İnsanın Gelişimi. Ankara University Journal of Faculty of Educational Sciences (JFES), 32(1). https://doi.org/10.1501/Egifak_0000001159; Negiz, M. ve Kalkan, N., (2022). Bir Spor Dalıyla Hayata Geçirilen Üç Girişimcilik: Erzincan’da Rafting . IX. Yıldız Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sesimiz Gazetesi (1986). Büyük Tokat Oteli’nin Temel Atma Töreni Yapılıyor, 16 Nisan, Sayfa 1; Yazıcıoğlu, R. (1997). Devletin Ekonomi İçindeki Ağırlığı, 6. Ulusal Kalite Kongresi: Toplam Kalite Yönetimi ve Ekonomi Yönetiminde KaliteTürk Sanayicileri ve İşadamları Derneği, İstanbul: Lebib Yalkım Matbaası; Yazıcıoğlu, R. (1999). Popülist Politikaya, Tıkanmış Ekonomiye, Yozlaşmış Sisteme Sil Baştan. İzmir: Yazıcı Kitapevi
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Negiz, M., Vali Recep Yazıcıoğlu Arşivi, https://valiyazicioglu.blogspot.com/