Pasif Dış Turizm
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Bir ülkede yaşayan bireylerin turizm eylemlerine katılmak amacı güderek yabancı bir ülkeye gerçekleştirmiş oldukları seyahatlere pasif dış turizm adı verilmektedir. Türkiye’den Fransa’ya yapılan bir seyahat, Türkiye için pasif dış turizm faaliyeti olarak değerlendirilmektedir. Bu turizm çeşidinde ülkeye döviz girişinin sağlamaması bir tarafa, ülkeden döviz çıkışına neden olmaktadır. Ülkeden döviz çıkışını tetikleyen bu turizm çeşidine dahil olan katılımcılar ithalat faaliyetinde bulunmuş olarak değerlendirilmektedirler. Ülkeden döviz çıkışı gerçekleşmesinden dolayı, bu turizm çeşidi ödemeler dengesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olamamaktadır. Özellikle ekonomik anlamda gelişmekte olan ülkelerin pasif dış turizmden ziyade aktif dış turizmi geliştirmeye yönelik politikaları benimsemeleri ve bu hususta strateji geliştirmeleri, bu ülkelere döviz girdisi sağlanması ve geliri artırması açısından önem arz eden bir konudur.
Özellikle Türkiye gibi döviz girdisi gereksinimi yüksek olan ülkelerin dış turizmin pasif ayağından çok, aktif ayağına odaklanarak diğer ülke vatandaşlarını ülkeye çekme amacını birincil hedef olarak belirlemeleri önem arz etmektedir. Konut fonu benzeri uygulamaların devlet tarafından vatandaşlara uygulanması, ülke vatandaşlarının turizm amaçlı yurtdışına çıkmalarında caydırıcı bir unsur olarak ülkede pasif dış turizm faaliyetlerini geçici bir süre ile baskı altında tutmaktadır. İngiltere’nin ekonomik buhrandan dolayı 90’lı yıllarda vatandaşlarına kendi ülke sınırları içerisinde tatil yapmaları için teşviklerde bulunması, 2006 yılında Almanya’nın da benzer bir politika uygulaması, bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi ekonomik anlamda özgürlüğü bulunan ve dar boğazda olmayan ülkeler, hem aktif hem de pasif turizm faaliyetlerinde aktif rol oynamaktan çekinmemektedirler. Bu ülkeler hem çok sayıda turisti ülkelerine çekmek hem de kendi ülke vatandaşlarını diğer ülkelere turizm amaçlı gönderebilmek hususunda teşvik edici faaliyetleri rahatlıkla uygulayabilmektedirler.
Referanslar
Bahar, O. ve Kozak, M. (2018). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Kozak, M., Kozak, A. M. ve Kozak, M. (2015). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık; Matias, A., Nijkamp, P. ve Sarmento, M. (2011). Tourism Economics: Impact Analysis. Germany: Springer Science & Business Media.