Orduevi

Konaklama Tesisi Orduevi

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 98. maddesi gereğince kurulup işletilen, hak sahipliği durumu ve tesis imkânlarına göre sınıflandırılan, kışla sınırları içerisinde veya dışarısında bulunan subay ve astsubayların dinlenmesi ve diğer sosyal ihtiyaçlarını gidermesi amacıyla kurulan tesislerdir. 20. 08. 2000 tarih ve 24146 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ordu Evleri, Askerî Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği’nin adı 26 Aralık 2014 tarih ve 29217 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Türk Silahlı Kuvvetleri Ordu Evleri, Askerî Gazinolar, Kışla Gazinoları ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eğitim Merkezleri Yönetmeliği olarak değiştirildi. Konaklamalar için orduevinin bulunduğu il dışından gelen hak sahiplerinin, konaklama amaçlarını ve kalış sürelerini belirtmek şartıyla önceden yer ayırtmaları gerekmektedir. Konaklama için oda talep eden hak sahiplerinden talep ettikleri odalar için bir günlük ücretin tahsil edilmesi ile yer ayırma işlemi yapılmaktadır. Bu kişilerin kendilerine oda tahsis edilen günde gelmemesi durumunda yer ayırma işlemi iptal edilmektedir. Görev veya kurs gibi zorunlu haller dışında alınan ücret iade edilmez; konaklama amaçlı yer ayırtan hak sahipleri, bu haklarını başkalarına da devredemez. Hak sahibi gaziler, şehit yakınları ve engelli personel ile ailelerine, tesislere giriş, oda tahsisi ve diğer hizmetlerden faydalanmaları hususlarında öncelik verilmektedir. Üyeler dışında, Türk Silahlı Kuvvetler mensubu görevli, emekli personeller ile bunların yakınlarından kimlerin hangi tesislerden istifade edeceği; Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan Yönergeler ile belirlenmektedir. Bu kişilere Genelkurmay Başkanlığı tarafından her yıl belirlenen fiyatlar karşılığında giriş kartı verilmektedir. Yabancı ülke silahlı kuvvetler mensupları da Genelkurmay Başkanlığı’nın belirleyeceği esaslar dâhilinde tesislerden faydalandırılabilmektedir. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı tarafından uygun görülen kişiler, sadece bulunduğu garnizondaki ordu evlerinden günübirlik istifade etmek için özel giriş kartları ile yönergede belirtilecek tesislere günübirlik olarak girebilmektedir. Konferans, ziyaret, merasim, toplantı, konser vb. resmi faaliyetler maksadıyla askeri birimler tarafından davet edilen sivil kişiler ve aileleri de faaliyet süresince (izin verilmesi durumunda) orduevi hizmetleri, nişan, düğün ve diğer sosyal etkinlikler gibi etkinliklerden de istifade edebilmektedirler.

Referanslar

Ordu Evleri, Askerî Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. (26.12.2014). Resmî Gazete (Sayı: 29217), https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/12/20141226-14.htm, (Erişim tarihi: 02.01.2020); Orduevi nedir? (2019). Hukuk medeniyeti, Hukuk ve Yaşam Platformu, https://www.hukukmedeniyeti.org/orduevi/nedir, (Erişim tarihi: 02.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türk Silahlı Kuvvetleri Ordu Evleri, Askerî Gazinolar, Kışla Gazinoları ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eğitim Merkezleri Yönetmeliği. (2014). Mevzuat Bilgi Sistemi, https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.5870&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=silahl%C4%B1%20kuvvetler, (Erişim tarihi: 01.01.2020).