-
2020
Öğretmenevleri 1981 yılından beri hizmet vermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 20. 08. 1990 tarih ve 2319 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanmış olan Öğretmen Evleri Lokaller ve Eğitim Merkezleri Sosyal Tesisleri Yönetmeliği değişiklikleri ve ek’leri ile yürürlükten kaldırılarak yerine Aralık 2005 tarihinde Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan Öğretmen Evleri, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulları, Öğretmen Lokalleri ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, eğitim merkezleri, öğretmenlere ait lokaller, öğretmenevleri ve sosyal tesislerin kuruluş amaçları; eğitim sektöründe çalışanların yeme-içme, konaklama ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak, aynı zamanda da öğretmenlerin, bakanlık personellerinin, merkez ve taşra teşkilatı personellerinin ve emekli olmuş öğretmenlerin birbirleriyle kaynaşması ve dayanışma halinde olmalarını sağlamaktır. Ayrıca kurum, mesleki eğitim uygulamaları kapsamında, işletmelerde teknik eğitim alan meslek okulları öğrencileri ile kurum öğrencilerinin çıraklık ve stajyerlik eğitimi almalarına da katkı sağlamaktadır. Valilikler tarafından yapılan çalışmalar sonucunda açılmasında bir sakınca bulunmayan kurumlar, Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan teklif ve valiliklerin uygun görüşleri doğrultusunda bakanlığa sunulur. Bakanlık tarafından uygun olduğuna karar verilen kurumların faaliyete geçmesine izin verilir. Açılması düşünülen kurumların, il veya ilçenin ihtiyaçları doğrultusunda, çevrenin turizm özelliği ve doğal yapısına uygun olması gerekmektedir. Ayrıca konaklama bölümlerinin, tuvalet ve banyosu bulanan ve en fazla dört yataktan oluşan, toplamda en az 10 yataklı üniteler olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Öğretmenevi ve akşam sanat okulları ile öğretmenevlerinde, konaklama hizmetinin yanında mevcut binanın fiziki özelliklerine uygun olarak, çok amaçlı salon, yemek salonu, kütüphane, kantin, oturma ve dinlenme yerleri, berber, bilgisayar odası, kuaför, havuz, bahçe, çocuklar için oyun alanı, araçların park etmesi için otopark gibi ihtiyaç duyulan birçok ünite de açılabilir.
Kurumlarda bulunan hizmete yönelik ünitelerinden öncelikle eğitim çalışanları ve yakınları faydalanır. Uzun süreli tedavi gerektiren rahatsızlığı olan ve hastalığını rapor ile belgeleyen eğitim çalışanları, refakatçileri ve öğrencilere, Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğde belirtildiği üzere taban fiyatın altında olmamak şartıyla, ücret tarifelerinde yüzde 20’lik bir indirim uygulanabilir. Bakanlık projeleri kapsamında yapılacak etkinlikler, yarışmalar, kültürel aktiviteler, iller arası sportif müsabakalar ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından eğitim amacıyla düzenlenen toplantı organizasyonları, çalıştay, panel, konferans gibi çok sayıda katılımcının bulunacağı organizasyonlarda, üyelerden alınan ücretlerden aşağı olmamak şartıyla indirimli ücret uygulanabilir. Kuruma doğrudan rezervasyon yaptıran kişilerden bir gecelik konaklama ücreti, nakit, banka hesap numarasına havale veya kredi kartı ile tahsil edilir. Konaklama esnasında konaklayanlar mücbir sebeplerden dolayı tesisten erken ayrılmak isterlerse saat 10.00’a kadar kuruma bilgi verdikleri takdirde konaklamayacakları günlere ait ödemiş oldukları ücretleri iade edilir. Eğer iptal işlemi usule uygun yapılmazsa, rezervasyon iptal edilir, ücret iadesi yapılmaz ve yatırılan bedel kuruma gelir olarak kaydedilir. Tesislerden faydalananlar, kurumlarda belirtilen kurallara uymakla yükümlüdürler. Konaklama hizmetinden yararlanmak isteyenlere, kimlik bildirme kanununa istinaden tesise girişte konaklama belgesi düzenlenir. Emekliler ve eğitim çalışanları, eğitim çalışanı olduğunu gösteren görev belgesi, personel kimlik kartı veya emekli tanıtım kartlarını ibraz etmek suretiyle konaklama hizmetlerinden indirimli bir şekilde faydalanabilirler. Eğitim çalışanlarının yakınları ise durumlarını belgelemek zorunda olmalarına rağmen, öğretmenevlerinden talepte bulundukları takdirde düzenlenecek olan öğretmenevi kimlik kartları ile kurumlardan yararlanabilirler. Konaklama hizmetini çift olarak almak isteyenlerden evlilik cüzdanlarını ibraz etmeleri istenir. Konaklama birimlerinde konaklama süresi en fazla 15 gündür. Farklı sebeplerden dolayı 15 günden daha fazla konaklamak isteyenlerin talepleri, kurumun kapasitesi, mevsimlik misafir hareketliliği ve o andaki doluluk oranları göz önüne alınarak kurum müdürü tarafından uzatılabilmektedir.
Referanslar
http://camardiogretmenevi.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/51/04/971337/dosyalar/2018_06/28010713_17043757_mlletmbakanlYYretmenevlerynetmel.pdf?CHK=71ed0fe42239adaec39cafc9e50bcbdc, (Erişim tarihi: 02.01.2020); http://www.lugatim.com/s/%C3%B6%C4%9Fretmenevi, (Erişim tarihi: 05.05.2020); https://www.egitimajansi.com/haber/ogretmenevleri-kimin-evi-haberi-31494h.html, (Erişim tarihi: 05.01.2020); Milli Eğitim Bakanlığı. (2005). Öğretmen Evleri, Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulları, Öğretmen Lokalleri ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği; Onat, D. (2014). Öğretmen Evleri Kimin evi? Eğitim Ajansı.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://dhgm.meb.gov.tr/dosyalar/Yonerge/ogretmenevleri_uygulama_yonergesi.pdf, (Erişim tarihi: 03.01.2020); Millî Eğitim Bakanlığı. (2013). Öğretmenevi, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Uygulama Yönergesi,