Mustafa Erim Mersin Kent Tarihi Müzesi

Müze Kent Müzesi

(Mersin, 2010 - )

Mersin’in yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip sivil mimari örneklerinden biri olan iki katlı, cumbalı evin Mustafa Erim tarafından müzeleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Müze ev, kentin turistik çekicilikleri arasında yerini aldı.

Mersin kentinin sosyal, kültürel ve sanat hayatına kazandırılan müze ev, önemli bir kültür mekânı olması amaçlanarak restore edildi ve kent tarihine ışık tutan eserlerin teşhiri ile 2010 yılında ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yetki belgesi bulunan müze ev, Mersin Müzesi Müdürlüğü tarafından denetlenmektedir. Özel Mustafa Erim Mersin Kent Tarihi Müzesi, Türkiye’nin ilk özel kent tarihi müzesidir.

Müze bünyesinde Şehir Araştırmaları Merkezi ve Şehir Kütüphanesi bulunmaktadır. Müze içerisinde yer alan Atatürk köşesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1918 yılından başlayarak 1938 yılına kadar İçel’i ziyaretlerinde çekilmiş fotoğrafları ve uğradığı yerler tarihsel bir bakış açısıyla ziyaretçilere sunulmaktadır. Eğitim Tarihi Odası’nda; 1881 yılından 1940’lı yıllara kadar Mersin’de hizmete açılmış merkez ve ilçelerdeki 75 ilkokuldan öğrencilerin aktiviteler sırasında çekilmiş fotoğrafları, diplomaları, karneleri, ders kitapları ile eğitim araç-gereçleri, öğretmen sicil defteri, yapılan yazışmalara dair belgeler ve benzeri materyaller ile o yılların eğitimine yönelik izleri günümüze ulaştırmaktadır. Kaleler bölümünde; Mersin’e yerleşmiş çeşitli medeniyetler tarafından inşa edilmiş, günümüze kadar varlığını sürdürmüş kaleler ve kuleler; tarihi ve mimari açıdan taşıdıkları özellikleri, yapım tarihleri ve geçirdikleri evreleri içeren kapsamlı bilgiler verilerek müze ziyaretçilerine anlatılmaktadır. Mersin kent tarihinin anlatıldığı bölümde ziyaretçilere geçmişe, XX. yüzyıl başlarına doğru bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissetmelerini sağlayacak bir ortam yaratılmış, kent planı ve fotoğraflarla dönemin sosyo-kültürel ve ticari atmosferi aktarılmaya çalışılmıştır. Mersin’de doğan, büyüyen veya yetişen, Mersin’e veya Türk toplumuna mâl olmuş; sosyal, siyasal ve sanatsal açıdan İz Bırakanlar, biyografileri ile müzede oluşturulan kısımda ziyaretçilere tanıtılmaktadır. Mersin’in Kurtuluş Köşesi’nde Kuva-i Milliye Kahramanları, Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri, Kurtuluş Mücadelesi'nde görev yapan komutanlar ve emeği geçen halktan bireyler hakkında çeşitli bilgiler verilmektedir. Mersin Kent Merkezi ve ilçelerde bulunan camiler, kiliseler ve Yumuktepe Höyüğü kazılarından elde edilen buluntulara ilişkin bilgiler detaylı olarak ziyaretçilerle paylaşılmaktadır.

Referanslar

Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2012). İdare Faaliyet Raporu. Ankara: http://sgb.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/5139,ifr-2011pdf.pdf?0; Mersin Valiliği. (2019, 02 01). Akdeniz Tarihi ve Turistik Yerler. 06 13, 2019 tarihinde Mersin Valiliği: http://mersin.gov.tr/akdeniz-tarihi-turistik-yerler (Erişim tarihi: 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mersin İl Kültür Müdürlüğü. (2019). Mustafa Erim Mersin Kent Tarihi Müzesi, http://www.mersinkulturturizm.gov.tr/TR-73455/mustafa-erim-mersin-kent-tarihi-muzesi.html, (Erişim tarihi: 13.06.2019).