Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi
(Şanlıurfa, 2013 - )
-
2019
07. 05. 1953 tarihinde Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi Fıstıközü Köyü’nde dünyaya gelen sanatçı Müslüm Gürses’in gerçek adı Müslüm Akbaş’tır. Ekonomik nedenlerden ötürü ailesi Adana’ya göç etti. Gençlik yıllarını Adana’da geçiren Gürses, amatör olarak başladığı ses çalışmalarına 1967 yılında TRT Adana Çukurova Radyosu’nda seslendirdiği türkülerle devam etti. İlk 45’lik plağını 1968 Emmioğlu/Ovada Taşa Basma ismi ile çıkardı. Profesyonel çalışma hayatına İstanbul’da devam eden sanatçının 1969 yılında çıkardığı Sevda Yüklü Kervanlar 45’lik plağı 300 bin adet satış yaparak rekor kırdı. Başarılarla dolu müzik hayatı geçiren sevenleri tarafından Müslüm Baba olarak anılan ünlü sanatçı, ilk kez 1979 yılında İsyankar filmi ile kamera karşısına geçmiş ve sanat hayatı boyunca 38 sinema filminde rol aldı. 2012 yılında geçirdiği ameliyat sonra gelişen akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle uzun süre yoğun bakımda kaldıktan sonra, 03. 03. 2013 tarihinde vefat etti. Müslüm Gürses ismini yaşatmak amacıyla doğduğu şehir olan Şanlıurfa’da kendi adını taşıyan Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi 01. 10. 2013 tarihinde açıldı.
Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi’nin yer aldığı yapı 1903 yılında inşa edilmiş olup Avrupai ve geleneksel Urfa mimarisi özelliklerini harmanlayan ahşap oymacılığın ön planda olduğu kesme taştan yapılmış bir konaktır. Kurtuluş mücadesi sırasında karargah merkezi olarak da kullanılmış olan yapının duvarlarında savaş izlerini görmek mümkündür. Mahmut Nedim Konağı olarak bilinen bu yapının bir bölümü Şanlıurfa’da kurtuluş mücadelesinin anlatıldığı Kurtuluş Müzesi olarak hizmet verirken, bir bölümü Devlet Halk Müzik Korusu, bir bölümü de Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi için kullanılmaktadır.
Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi’nde ünlü sanatçının sahne kıyafetleri, ayakkabılar, gözlükler, tespihler, saatler gibi kullandığı eşyaların yanı sıra, sanatçının taş plakları, kasetleri, müzik aletleri ve bal mumundan yapılmış heykeli de bulunmaktadır. Ziyarete giden sevenleri Müslüm Gürses’in seslendirdiği eserler eşliğinde kendisine ait eşyaların sergilendiği bu müzeyi ücretsiz gezebilmektedir.
Referanslar
Şanlıurfa Valiliği, http://www.sanliurfa.gov.tr/muzeler, (Erişim tarihi: 30.12.2019); Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, https://www.sanliurfa.bel.tr/icerik/72/28/kurtulus-muzesi, (Erişim tarihi: 30.12.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2017), Şanlıurfa Kültür ve Turizm Rehberi, Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları.