Muğla Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi / Menteşe Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Eğitim-Öğretim Meslek Lisesi Konaklama Hizmetleri Yiyecek İçecek Hizmetleri
(Muğla, 1979 - )
-
2019
Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak kullanılan bina, 1938-1940 yılları arasında inşa edildi ve 1957 yılına kadar halkevi, otel, gazino, lokanta olarak kullanıldı. 1957-1958 eğitim-öğretim yılında kirasız olarak Muğla Öğretmen Okulu’na verildi. 1959 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’nca satın alınan bina hazineye devredildi. Bu tarihten sonra binanın bir kısmı Kız Meslek Lisesi bir kısmı ise Öğretmen Okulu olarak kullanıldı.
Binada eğitim-öğretimini sürdüren Öğretmen Okulu 1978 yılında kapatılarak yerine iki yıllık Eğitim Enstitüsü açıldı. 1979-1980 eğitim-öğretim yılında Muğla Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Eğitim Enstitüsü ile birlikte binanın en üst katında iki sınıf olarak eğitim-öğretime başladı. Muğla Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi iki öğretim yılı aynı binada kaldıktan sonra, 1981-1982 eğitim-öğretim yılında Ticaret Meslek Lisesi’nin en üst katına taşındı. 1982 yılında iki yıllık Eğitim Enstitüsü’nün Manisa’nın Demirci ilçesine taşınmasıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bina tekrar Muğla Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ne tahsis edildi.
Binada eğitimini sürdürmekte olan Muğla Kız Meslek Lisesi eski lise binasının tamir edilmesiyle 1983 yılında kendi binasına taşındı. Daha sonra binanın Kız Meslek Lisesi olarak kullanılan kısmında gerekli tadilat yapılarak 20 odalı 42 yatak kapasiteli büyük bir restoranı bulunan uygulama oteline dönüştürüldü.
Muğla Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin adı, 1987-1988 eğitim-öğretim yılında Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi olarak değiştirildi. 2014 yılından itibaren de Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını aldı. Okulun amacı; turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu en az bir yabancı dil bilen, bölümünde nitelikli elemanlar yetiştirmektir.
Okulda iki ana alan bulunmaktadır. Bunlar, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri ve Mutfaktır. Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu alanda yer alan dal programlarından olan önbüro elemanı dalında, gerekli konaklama tesisleri, müşterilerin karşılanması, müşteri ihtiyaçları ve kayıtları ile ilgili konularda mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim-öğretim verilmektedir. Bir diğer dal olan kat hizmetleri elemanı dalında gerekli konaklama tesisleri, kat hizmetleri, müşteri hizmetleri, departmanın temizlik ve düzeni ile ilgili konularda mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim-öğretim verilmektedir. Operasyon elemanı dalında ise, tur programları, transfer işlemleri ve müşterilerin karşılanması ile ilgili konularda mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim-öğretim verilmektedir. Son olarak rezervasyon elemanı dalında, transfer, yer ayırtma, konaklama işletmeleri ve rezervasyon ile ilgili mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim-öğretim verilmektedir.
Bir diğer ana alan olan Mutfak alanında mesleğin inceliklerini gelişen teknolojiyle birleştiren, yabancı dil bilen, mesleğini seven, kendini her gün yenileyen ve geliştiren elemanlar yetiştirmek amaçlanmakta olup, Mutfak alanından mezun olan öğrencilere işyeri açma belgesi verilmektedir. Bu alanda yer alan dal programlarından olan aşçılıkta, sıcak ve soğuk yemekler ile tatlı ve pasta gibi konularda teorik bilgiler alıp uygulamalar yapılarak mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim-öğretim verilmektedir. Bu daldan mezun olan öğrenciler, oteller dışında restoran, gemi, uçak, okul, hastane, fabrika, ordu ve yemek fabrikası mutfaklarında da çalışabilmektedir. Bir diğer dal olan serviste ise, yiyecek ve içecek hizmetinin verildiği işletmelerde servise ön hazırlık, sipariş alma, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili işlemlerini yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim-öğretim verilmektedir.
Hali hazırda okulda dokuzuncu sınıfta ortak müfredat ile daha sonra da öğrencilerin tercihleri doğrultusunda önbüro, aşçılık ve servis dalında eğitim-öğretim verilmekte olup, onuncu ve on birinci sınıflarda her yıl beceri eğitimi adıyla da bilinen dört aylık staj uygulaması bulunmaktadır. Öğrenciler okulda almış oldukları teorik eğitimlerini sektörde çalışarak uygulamalı bir şekilde pekiştirmektedir.
Referanslar
Muğla Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, (2013). Turistik Dergisi, Muğla: Muğla Otelcilik ve turizm Meslek Lisesi Yayını.