Manavgat Turizm Fakültesi
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği
(Manavgat, Antalya, 2015 - )
-
2020
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası ile Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'nün arasında 20.03.2015 tarihinde imzalanan protokol gereğince yapımına karar verilen Manavgat Turizm Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi’nin bünyesinde faaliyetine devam etmektedir. Derslikleri ve idari binası ile toplam 25000 metrekare alana sahiptir. Hizmet binası içinde 10 derslik, bir yüksek lisans dersliği, üç amfi, bir toplantı odası, iki konferans salonu, idari bürolar, bir bilgisayar laboratuvarı, bir kütüphane, 34 öğretim üyesi odası, bir yemekhane ve bir kantin bulunmaktadır. Bu fiziki olanakların dışında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün kullanımı için düzenlenen iki adet uygulama mutfağı, bir adet gösteri mutfağı, bir adet servis uygulamaları atölyesi mevcuttur. Türkiye’deki en büyük uygulama mutfaklarından birine sahip fakültenin, toplam 600 metrekarelik alanı kapsayan, teknolojik ekipmanlar ile donatılmış atölyeleri bulunmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 20.04.2016 tarih ve 23822 sayılı yazısına istinaden öğrenci alınmasına karara verilen Manavgat Turizm Fakültesi, 2016-2017 öğretim yılında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı’na alınan 100 öğrenci ile öğrenime başladı. 2019-2020 öğretim yılı itibariyle fakültede, Gastronomi ve Mutfak Sanatları (örgün ve ikinci örgün öğretim), Turizm Rehberliği (örgün ve ikinci örgün öğretim), Rekreasyon Yönetimi ve Turizm İşletmeciliği bölümlerinde lisans eğitimi verilmektedir. Fakülte çatısı altında Turizm Yönetimi Anabilim Dalı Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğretim faaliyetleri de yürütülmektedir.
Yükseköğretim girdi göstergelerine istinaden kontenjan bilgilerine bakıldığında fakülte, bünyesinde bulunan tüm bölümlerin 2019 yılının ilk yerleşme oranlarının yüzde 100 olduğu dikkat çekmektedir. Bu oran, turizm eğitimi veren birimler arasında tercih edilen bir fakülte olduğunu göstermektedir.
Fakülte, bölge turizminin ve toplumun ekonomik ve sosyo-kültürel gelişimi için katma değer ortaya koyacak modern, bilimsel niteliği yüksek bir eğitim öğretim sağlamayı ve bu amaç doğrultusunda turizm sektörü için profesyonel yönetici adayları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, sektöre ve toplumun diğer kesimlerine, akademik anlamda üretilen bilginin nasıl kullanılacağını ve uygulamalarını aktarmak için danışmanlık ve eğitim hizmetleri verme misyonunu da taşımaktadır.
Referanslar
http://mtf.akdeniz.edu.tr/genel-bilgiler/, (Erişim tarihi: 28.01.2020); http://mtf.akdeniz.edu.tr/misyon/, (Erişim tarihi: 28.01.2020); https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-univ.php?u=1007, (Erişim tarihi: 28.01.2020).; Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, (2016). Turizm ve Manavgat İçin Acil Önlemler Raporu.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://mtf.akdeniz.edu.tr/, (Erişim tarihi: 25.01.2020).