Malatya Gastronomi Turizm ve Tanıtım Derneği (MAGTAD)

Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK

(Malatya, 2021- )

2021 yılının Mart ayında Malatya’da faaliyetine resmi olarak başladı. Derneğin başkanı Zeki Saygı iken, yönetim kurulu üyeleri İbrahim Halil Kılıç, Yusuf Aksaç, M. Bülent Yalvaç, Rıdvan Budak, Nezir Kızılkaya ve Cumali Çetinkaya’dır. Derneğin organizasyonlarına katılan yerli ve yabancı ziyaretçilere profesyonel tur rehberi, turizm araştırmacısı ve yazar Bülent Korkmaz eşlik etmektedir. MAGTAD’ın henüz şubesi bulunmamakla birlikte süreç içerisinde yurtiçinde ve yurtdışında şube açabilir niteliktedir.

MAGTAD’ın amacı; Malatya destinasyonunun turizm pazarı içerisinde bir marka ve cazibe merkezi haline getirilmesini sağlamak bununla birlikte Malatya’nın somut ve somut olmayan kültürel mirasları ile doğal, tarihi, sanatsal, arkeolojik ve yöresel turistik ürünün keşfedilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılmasında öncü rol oynamaktır. Ayrıca kısa, orta ve uzun vadeli pazarlama çalışmaları ile turizm yatırımları sonucunda Malatya’nın ülke ekonomisindeki payının, turizm kapasitesinin ve hizmet kalitesinin artırılması; potansiyel turizm olanaklarının keşfedilerek geliştirilmesi veya turizme kazandırılması; hem yurtiçi hem de yurtdışı tanıtım, pazarlama ve iletişim faaliyetlerinin yürütülmesi için çalışmalarını devam ettirmektedir. Derneğin sürdüreceği çalışma konularını ise Malatya’nın yerel, gastronomik ve turistik değerlerini araştırmak, değerlendirmek, geliştirmek, korumak, tanıtmak, yaşatmak, yaymak ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak oluşturmaktadır. Ek olarak anma, etkinlik ve ödül törenleri düzenlemek, çeşitli kurum/kuruluşlara ulusal ve uluslararası projeler hazırlamak, Malatya’nın yöresel folklorunu ve müziğini tanıtmak da çalışma konuları kapsamında yer almaktadır.

Derneğin amaçları doğrultusunda attığı en önemli adımlardan birini de Malatya’nın yöresel yemeklerinden olan Malatya Kağıt Kebabı'nın coğrafi işaret tescili almasındaki katkıları oluşturmaktadır. Öte yandan MAGTAD tarafından ilk kez Mart 2021’de gerçekleştirilen Kayısı Çiçeği Şenlikleri Malatya’nın gastronomik değerlerinin ve turizm rotalarının tanıtımı konusunda bir destinasyon imajı yaratmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Dernekler Yönetmeliği (31. 03. 2005). https://teftis.ktb.gov.tr/TR-14464/dernekler-yonetmeligi.html, (Erişim tarihi: 03.05.2021).; Kayısı Çiçeği’de Turizme Kazandırılacak (19. 03. 2021). https://malatyahaber.com/haber/385656/, (Erişim tarihi: 03.05.2021); Türk Patent ve Marka Kurumu (2021, 6 Nisan). https://ci.turkpatent.gov.tr/haberler/detay/malatya-ka%C4%9F%C4%B1t-kebab%C4%B1-tescillendi-0604-2021, (Erişim tarihi: 03.05.2021).