Kültürel Miras Alan Yönetimi

Kavram Yönetim ve Organizasyon Kamu Yönetimi

Kültürel miras, turizmin de temellerini oluşturmaktadır. Aynı zamanda turizm için büyük bir ekonomik kaynaktır. İnsanın varoluşundan bu yana deneyimlediği, depoladığı, geliştirip zenginleştirerek ve en önemlisi sürekliliğini sağlayarak gelecek nesillere aktardığı, başka bir deyişle insanın hayat karşısında duruşunun ve varlığının delili olarak tanımlanabilmektedir. Kültürel mirasın literatürdeki ilk tanımı, 1972 yılında Paris’te imzalanan Dünya Kültür ve Doğal Mirasının Korunması Hakkında Sözleşme aracılığıyla yapıldı. Sözleşme kapsamında kültürel ve doğal miras; anıtlar, beldeler, arkeolojik sitler, binalar ya da bina kalıntıları ve tarihi olayların meydana geldiği yerler olarak tanımlandı.

Kültürel miras yönetimi düşüncesi bir turizm ürünü olarak 1990’lı yılların sonunda konuşulmaya başlandı. Bu kavram, kültür ve turizm uzmanları ile bu alanda çalışan bireyler için çok yeni olarak nitelendirilebilir. Kültürel miras alan yönetimi kavramının temel amacı; ziyaretçilerin ihtiyaçlarının giderilmesi ve deneyimlerinin arttırılmasıdır. Bu amaca ulaşabilmek için çok iyi planlanmış bir yönetim planı ve ekibi oluşturmak gerekmektedir. Ancak bu şekilde amaç ve hedeflere belirlenen zamanlarda ulaşılabilir.

Kültürel miras alan yönetimi süreçlerinin kültürel miras alanlarına uygulanabilmesi için gerekli aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalardan ilki alanın turizm potansiyelinin belirlenmesidir. Potansiyelin belirlenmesi ile alnın gerçek değeri de ortaya çıkmış olacaktır. İkinci aşama ise planlama ve organizasyondur. Üçüncü aşama alandaki kaynakların korunması ve yönetimi aşamasıdır. Dördüncü ve son aşama ise esnek bir pazar organizasyonunun oluşturulmasıdır.

Belirtilen aşamaların eksiksiz uygulanması ile başarılı bir alan yönetimi gerçekleştirilebilir. Bunların yanı sıra temel adımların da eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir. Temel adımların başında bahsi geçen alanın tanımlanması ve değerinin belirlenmesidir. İkinci adımda ise alan yönetiminin temel şeklini oluşturacak politikaların ve uygun stratejilerin belirlenmesi aşamasını oluşturmaktadır. Tüm bu aşamaların geri dönüş ve eksiklerin düzeltilmesine imkan verecek özellikleri taşıması başarı sağlamak için büyük önem taşımaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ho P. S. Y. ve McKercher B. (2004). Managing Heritage Resources as Tourism Products, Asia Pasific Journal of Tourism Research, 9 (3): 255–265; Sönmez, M. (2008). WEB Tabanlı CBS ile Bergama’nın Turizm Coğrafyasında Kültürel Miras Değerlendirilmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yıldız, S. (2011). Kültürel Miras Alan Yönetimi Kapsamında Alanya Kalesi Ziyaretçi Yönetimi (Yayınlanmamış doktora tezi). Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.