Kız Kumu

Spit içerisinde ve Bybassos (M.Ö VII-VI yüzyıllar) antik kenti, erken Helenistik ve Bizans kilisesi, tarım, yerleşim yerleri, tapınak, liman, duvar gibi kalıntıları içeren bir destinasyondur. Marmaris ilçesi içerisinde yer alan kız kumu, hafif eğimli, iç bükey bir yapıya sahip ve 400 metre uzunluğundadır. Kumun hareketlerinin etkisi ile karadan başlayıp, koyu ikiye ayıran bir sığlık alandır. Görüntüsü turistlerin körfezin tam orta yerine kadar yürüyebileceği kırmızı bir halı şeklindedir.

Binlerce turisti kendine çeken Kız Kumu, eski bir tarihe sahiptir. Özellikle yaz sezonunda sadece tarihi olarak değil jeolojik, jeomorfolojik ve arkeolojik yapısı ile de turistlerin yoğun ziyaret ettikleri bir destinasyondur. Kız Kumu’nun hikayesi şöyle rivayet edilmektedir; çok eskiden bir kralın kızı fakir bir balıkçıya aşık olmuştur. Ancak kral kızını bu genç delikanlıya vermek istemez. Kralın kızı ise balıkçı ile gizli saklı buluşur. Yöredeki kişiler kızının delikanlı ile görüştüğünü “Balıkçı denizden geliyor, kızınız kumsalda onu bekliyor. Işıkla yerini belirtiyor. Balıkçı da ışığa geliyor ve kızınız ile balıkçı gün ağrana kadar aşk oyunlarına dalıyor.” ifadeleri ile anlatmışlar. Bu sözleri duyan kral çok sinirlenmiştir. Bir gece kızını kumsalda balıkçı ile gören kral, askerlerine ışıkla delikanlıyı işaret etmelerini emretmiştir. Balıkçı ışığı görünce binmiş kayığına ve kumsala doğru kürek çekmeye başlamıştır. Daha sonra kız, askerlerin elinden kaçarak balıkçı delikanlıyı kurtarmak için koşmaya başlamış ama sevgilisinin kayığına ulaşması çok imkânsızdır. Yine de kendini sulara atar ve bir anda bir mucize olmuştur. Kızın adım attığı her yer kuma dönüşür. Ardından gelen askerler ise denize gömülmüştür. Kralın kızı kayığa kadar koşar ancak balıkçıyla tam kavuşacakken bir asker delikanlıya doğru okunu hedefler ve ok kıza isabet eder. Kızın bastığı tüm kumlar kan suya karışınca kırmızıya boyanır. Delikanlı ise yaralı sevgilisini alır, çok uzaklara götürür. Kız Kumu isminin bu hikâyeden geldiği bilinmektedir.

Kız Kumu 1996 yılında birinci derece doğal sit ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı haline getirilmiştir. Ayrıca bölgenin nesli tükenmekte olan doğal miras listesine eklenmesi için başvurulduğu ve çalışmaların hızlandığı bilinmektedir.

Orhaniye Turgut’tan 2,5 kilometre uzaklıkta yer alan Kız Kumu’na kayık tutarak ve daha sonra ise patika bir yol izleyerek gidilebilmekte ve Baybassos antik kentinden kalan kale kalıntılarına da ulaşılabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Gül, M., Küçükuysal, C., Çetin, E., Ataytür, Ö. ve Masud, A. (2020). Coastal Erosion Threat on the Kızkumu Spit Geotourism Site (SW Turkey): Natural and Anthropogenic Factors. Geoheritage, 12(3): 1-14; Kültür ve Turizm Bakanlığı (Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü), Orhaniye & Kızkumu. https://mugla.ktb.gov.tr/TR-270738/orhaniye--kizkumu.html, (Erişim tarihi: 03.01.2021); Marmaris Kaymakamlığı, Kız Kumu. http://marmaris.gov.tr/kiz-kumu, (Erişim tarihi: 02.01.2021).