Kemaliye Karanlık Kanyon

Doğal ve Kültürel Miras Kanyon

Kuzeyde Bağıştaş (İliç) Köyü’nden başlayan, güneyde Dutluca Köyü’nde (Kemaliye) sona eren boğazın Bağıştaş-Kemaliye arasındaki bölümüdür. Kemaliye ilçesinde yer alan kanyon çeşitli hayvan türlerinin de yaşama alanı olan doğal kaynakları ve görsel özellikleri ile bir doğa harikasıdır.

Fırat’ın Karasu kolu vadi yatağında 400-500 metre sarp kayalık yamaçlardan meydana gelen ve doğal bir ekosistem olan Karanlık Kanyon yaklaşık 25 kilometre uzunluğa, 1.000 metreyi geçen derinliğe, zaman zaman 10-15 metreye kadar daralan tabana ve yüzde 90’a ulaşan yamaç eğimine sahiptir. Karanlık Kanyon’un sahip olduğu bu özellikler extrem sporlara imkan sağlıyor. Rafting, dağcılık, bisiklet, yamaç paraşütü, kano-bot yarışları, microlight, paramotor, izci kampı, off-road ve safari gibi her türlü doğa aktivitesi ve sporu kanyon ve çevresinde yapılıyor. Bununla birlikte Karanlık Kanyon’da sudan yüksekliğin 480 metre ve karşılıklı iki yakanın arasındaki mesafenin 500 metreye ulaştığı noktadan çekilen çelik halattan küçük bir kara parçasına atlamak suretiyle Base-jump atlayışları da gerçekleştiriliyor. Karanlık Kanyon’da iç ziyaretçiler için tekne turları da düzenleniyor.

Kanyon kendine has yapısı ile dağ keçisi, vaşak, yaban geyiği, kurt, tilki yaban domuzu, su samuru, keklik, atmaca ve şahin gibi hayvanlara ev sahipliği yapıyor, bu özelliği ile de yaban hayatı gözlemleme ve av turizmi imkanı sunuyor. Karanlık Kanyon’un hemen yanında yer alan ve Kemaliye’nin ulaşım olanaklarında da bir zamanlar önemli yeri olan Taşyolu da kanyon ile birleşik bir rekreasyonel turizm kaynağıdır. Kanyon her yıl düzenlenen Geleneksel Kültür ve Doğa Sporları Şenlikleri'ne ev sahipliği yapıyor. Bu etkinliğe dünyanın birçok noktasından hem macera severler hem de ulusal ve uluslararası sporcular katılıyor.

Referanslar

Akpınar, E. (2004). Doğu Anadolu Bölgesi’nde Alternatif Turizm Merkezi Olmaya Aday Bir İlçe: Kemaliye, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2): 207-236; Kemaliye Kaymakamlığı. (2014). Kemaliye “Karanlık Kanyon Eğin Park” Turizm Merkezi Ön Fizibilite Raporu, https://www.kemav.org.tr/wp-content/uploads/2018/09/Karanlik-Kanyon-Fizibilite-Raporu-2014-1.pdf, (Erişim tarihi: 25.12.2019); Zöhre, B. (2006). Kemaliye (Erzincan) ilçesinde ve Yakın Çevresinin Alternatif Turizm Kapsamında Rekreasyonel Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.