Kemaliye Eğin Etnografya Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Kemaliye, Erzincan, 1999 - )

Kemaliye ilçe merkezinde yer alan müze, Erzincan’ın Kemaliye ilçesinin sahip olduğu beş müzeden biridir. 1874 yılında başlanıp 1876 yılında Anadolu kiliseleri tipolojisine uygun kagir, kubbeli ve sütunsuz olarak inşa edilen Surp Kevork Kilisesi şartların değişmesi ile XX. yüzyılın başında belediyeye devredildi. Bina 1915 yılında Türk Halı Şirketi tarafından arazisi ile birlikte satın alınarak büyük onarımlar yapıldı ve iç düzenlemesi tamamen değiştirilerek Eğin Halıları dokuma atölyesi olarak kullanıldı. Yıllarca el tezgâhlarında çok değerli Eğin halıları dokundu ancak piyasada yaşanan sıkıntılar ve genç nüfusun büyük şehirlere göçü ile çok ortaklı şirket lağvedildi. Halı şirketinden sonra binanın bir kısmı askerlik şubesi bir kısmı ise hapishane olarak kullanıldı. Ocak 1999 tarihinde dönemin Kaymakamı Uğur Kolsuz koordinesinde, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın (ÇEKÜL) gözetiminde sekiz ay süren restorasyon ile 29.08.1999 tarihinde dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından ikinci katı müze haline dönüştürülen binanın açılışı yapıldı.

Müzeye binanın güney yönünden sonradan açılan tek kanatlı bir kapı ile giriliyor. Girişin karşısındaki oda 1999 yılında Kemaliye (Eğin) Kültür Turizm ve Folklor Derneği’nin kullanımına tahsis edildi. Girişten küçük bir merdiven ile müze ana bölümüne geçiliyor. Doğu yönünde kalan odalarda ve ana bölümde başlangıç tarihinden 25 gün gibi kısa bir süre içerisinde halkın bağışları sonucunda etnografik eserler ile oluşturulan müze zaman içerisinde gelişerek bugünkü haline ulaştı. Küçük bir merdiven ile çıkılan müze ana giriş bölümünde geçmişin toplanma ve bir araya gelme kültürünün devamı adına Kemaliye (Eğin) Kültür, Turizm ve Folklor Derneği’nin kullanımında haftada bir gün fasıl ve folklor gösterisi geceleri yapılıyorken bugünlerde bu kültür faaliyeti nüfus kaybı nedeni ile sürekliliğini yitirdi. Sedirler ile döşeli bu alan bugün yine bağışlanan eserlerin sergilendiği bölüm olarak kullanılıyor. Müze ana bölümünden çift kanatlı kapı ile geçilen doğu yönündeki odalarda Kemaliye halkının günlük ve özel günlerde giydiği kıyafetlerden oluşan örnekler, günlük hayatta kullanılan metal ve ahşap materyaller ve bölgeden elde edilen arkeolojik eserlere yer veriliyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Houshamadyan (2019). Eğin Kazası – Manastır, Kilise ve Ziyaret Yerleri, https://www.houshamadyan.org/tur/haritalar/mamuret-uel-aziz-vilayeti/egin-kazasi/din/kiliseler.html, (Erişim tarihi: 24.12.2019); R. Çamcıgil ile 24.12.2019 tarihli görüşme, (Görüşen: Türkan Sarp); Yarman, A. (2015). Palu-Harput 1878. II. Cilt. İstanbul: Belge Yayınları: 290.