Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Müze Doğa Tarihi Müzesi

(Kemaliye, Erzincan, 2009 - )

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Sandıkbağı Mahallesi’nde bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk doğa tarihi müzesidir. Müze, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kemaliye Hacı Ali Akın Meslek Yüksekokulu’nun bünyesinde hizmet vermekte olup iki büyük salon ve iki odadan oluşan 1.000 metrekare kapalı alana sahiptir.

Müzenin kuruluşuna Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Aydın Akbulut, Öğr. Gör. Yusuf Durmuş ve Dr. Öğr. Üy. Mustafa Erkan Özgür öncülük ettiler. Müzede sergilenen örneklerin büyük bir kısmı 2003-2007 yıllarında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ve 10 ayrı üniversiteden 48 bilim insanının görev aldığı Kemaliye ve Çevresinin Biyoçeşitlilik Açısından İncelenmesi adlı proje kapsamında bölgeden toplanan jeolojik ve biyolojik örneklerden oluşmaktadır. Prof. Dr. Ali Demirsoy’un yürütücüsü olduğu Doğa Müzesinde Bilimsel Bir Gezinti başlıklı projenin 2009 yılında TÜBİTAK tarafından desteklenmesiyle müzenin bilimsel ve teknik altyapısı tamamlandı. Müzenin amaçları bağlı olduğu meslek yüksekokulu tarafından aşağıdaki gibi belirlendi: 1) Yörenin sahip olduğu doğal varlıkları tanıtma ve koruma, 2) ulusal seviyede ileride kurulacak daha geniş bir doğa tarihi müzesine örnek sağlama, 3) doğa tarihi konusunda toplumu bilinçlendirip yeni müzelerin açılmasında yardımcı olma, 4) Türkiye’de doğa bilincini geliştirme, 5) Türkiye’deki biyo-çeşitliliğin açığa çıkmasına katkı sağlama, 6) bölgeden çıkarılan yeraltı örneklerinin korunduğu ve sergilendiği mekanları sunma ve, 7) dünyadaki ve Türkiye’deki diğer doğa tarihi müzeleriyle iletişim kurarak iş birlikleri oluşturmak.

Müze’de yakın çevreden elde edilmiş olan kayaçlar, mineraller, fosiller A salonunda; bölgede yaşayan hayvanlar, bitkiler, algler, suyosunları ve mantarlar gibi birçok canlıya ait biyolojik örnekler ise B salonunda sergilenmektedir. Sergilenen örneklerin toplam sayısı yaklaşık 5.000 adettir. Turistik ziyaretlere açık olan müzede ayrıca bilim insanlarının çalışmalarını yapabilmesi için mekânsal ve teknik ekipmanlar da bulunmaktadır. Dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında küçük olarak nitelenebilecek olan müze, Doğu Anadolu Bölgesi’nin tek doğa tarihi müzesi olarak yakın çevresindeki her kademeden öğrencileri ağırlamakta ve düzenlenen atölyeler ile katılımcılarının doğa hakkında bilgilendirilmesine katkı sağlamaktadır.

Referanslar

Akbulut, A. (2020). Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Mavi Gezegen, Sayı: 28 s.31-38; Anonim. (2008). Kemaliye (Erzincan) ve Çevresinin Biyoçeşitlilik Açısından İncelenmesi. TÜBİTAK-CAYDAG 105Y016 no’lu Proje Raporu (Proje Yürütücüsü: A. Demirsoy).Anonim. (2010). Doğa Müzesinde Bilimsel Bir Gezinti. Tübitak BAYG 107Y031 no’lu Proje Raporu (Proje Yürütücüsü: A. Demirsoy); Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi (26.06.2014), https://www.haberler.com/turkiye-nin-canli-ve-minarel-turleri-bu-muzede-6196098-haberi/, (erişim: 16.02.2021).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Müzesi. (b.t.). Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Müzesi, Kemaliye Hacı Ali Akın MYO, https://kemaliyemyo.ebyu.edu.tr/?page_id=159&lang=tr, (Erişim tarihi: 16.02.2021).