Keloğlan Mağarası
Doğal ve Kültürel Miras Mağara
-
2019
Denizli-Antalya karayolu takip edilerek ulaşılan Acıpayam ilçe merkezine yaklaşık 18 kilometre mesafede, Dodurgalar Mahallesi’nin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Mahallenin batısında kalan ve Batı Akdeniz Toroslarının bir uzantısı durumundaki Karadağ’ın (1.421 metre) Keloğlan Yakası denilen yamacında yer alan Keloğlan Mağarası, içerisinde çok sayıda sarkıt, dikit ve sütun barındırmaktadır. Keloğlan Mağarası, 1990’a kadar kimsenin dikkatini çekmemiş, sadece çobanların bildiği, herhangi bir amaçla kullanılmayan bir mahalde ve konumda olan mağaranın Denizli Valiliği ve Dodurgalar Belediyesi’nin Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'ne yaptıkları başvuruları ile MTA tarafından etüdü (MTA Uygulama Projesi) yapılmış ve turizme açılmasına karar verilmiştir.
2003 yılında turizme açılan Keloğlan Mağarası, bol çatlaklı yapısı sebebiyle karstlaşmaya oldukça elverişli, jura-kretase kireçtaşları içinde gelişen birçok damlataş sütunları ile birbirine geçen çok sayıda adacığa ayrıldığından girintili ve çıkıntılı bir yapı sergiliyor. 145 metre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer beş-altı metreyi aşan mağara, bir nevi damlataş ormanını andırmaktadır. Mağarada ziyaretçilerin rahatlıkla dolaşabilmelerini temin etmek amacıyla bir parkur oluşturulmuştur. Mağara içerisindeki hava, nemli ve sıcaktır. Bu nedenle astım ve bronşit hastalıkları için şifa kaynağı bir yer olarak değerlendirilmektedir. Hemen giriş kısmına yerleştirilen yarasa kolonisi de ziyaretçiler için ayrıca ilgi odağı meydana getirmektedir. Sonuç olarak Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar Mahallesi’ndeki Keloğlan Mağarası, yörenin tabii zenginliklerinden biri olması yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken en önemli seçeneklerden biri durumundadır.
Referanslar
Acıpayam Belediyesi (2019). Dodurga Keloğlan Mağarası, https://acipayam.bel.tr/dodurga-keloglan-magarasi/, (Erişim tarihi: 14.10.2019); Dağdaş, S., Ay, M. ve Dağdaş, A. (2005). Denizli-Acıpayam-Dodurgalar Kasabası ve Yakın Çevresinin Turizm Potansiyeli (Keloğlan Mağarası Örneği). İçinde; İ. Albayrak (Editör), Ulusal Mağara Günleri Sempozyumu (ss. 255-273). Ankara: TÜBİTAK Basımevi; Türkiye Kültür Portalı (2019). Keloğlan Mağarası-Denizli, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/keloglan-magarasi, (Erişim tarihi: 14.10.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Türkiye Kültür Portalı. (2019). Keloğlan Mağarası-Denizli, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/keloglan-magarasi, (Erişim tarihi: 14.10.2019).