Kaz Ciğeri
Gastronomi
-
2019
Özel olarak yetiştirilen kazların boğazına yerleştirilmiş bir huni kullanılarak pişmiş mısır ve yulaf ezmesi ile beslenmesi sonucu elde edilmektedir. Düzenli ve zorla beslenen bir kazın karaciğerinin normal büyüklüğünün çok daha fazla büyümesi ile sonuçlanan bu durum çeşitli amaçlarla sofralarda tüketilen kaz ciğerinin istendik şekilde oluşmasını sağlamaktadır. Bütün bu işlemler sonucunda asıl yapılmak istenen kaz karaciğerinin yağlanmasını sağlayarak büyümesidir. Bu şekilde elde edilen kaz ciğeri Fransızca foie gras olarak adlandırılmaktadır. Benzer uygulamalar ördek için de uygulanabilir ve bu durumda ördek ciğeri (duck foie gras) olarak adlandırılmaktadır.
Bir kaz ciğerinin ortalama ağırlığı 600-900 gramdır. Pişirme sırasında erime eğilimi bulunan kaz ciğerinin belirgin bir tadı vardır. Rengi krem rengi ve pembe beyaz aralığındadır. Dokusu pürüzsüz şekilde yumuşaktır. Kaz ciğeri Fransa’da üretildiği bölge ve kaz cinsi belirtilerek satılmaktadır. Ayrıca günümüzde tüketime hazır gıda olarak çeşitli baharatlar ve yöntemlerle pişirilerek hazırlanmış kaz ciğerini market raflarında bulmak mümkündür. Kaz ciğeri çiğ, yarı pişmiş ve konserve olarak üreticilerden temin edilebilir. Kaz ciğeri mutfaklarda terrine, pate, galentin ve mousse gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca kaz ciğerli omlet, kaz ciğeri ezmesi, kaz ciğeri püresi, domalan mantarlı kaz ciğeri gibi yemek çeşitleri sıklıkla yapılmaktadır. Yapılması planlanan yemek türüne göre sıcak ve soğuk olarak servis edilmektedir. Kaz ciğerinin hazırlanması esnasında var olan yağının erimemesi için kızgın bir tavada hızlı ve kısa sürede pişirmek gerekmektedir. Bu şekilde pişirilen kaz ciğeri genellikle reçel gibi tatlı bir ürünle kızarmış ekmek üzerinde dilimlenerek tüketilmektedir.
Referanslar
Robuchon, J. (2005). Larousse Gastronomique. İstanbul: Oğlak Yayınları; Sinclair, C. (2005). Dictionary of Food International Food and Cooking Terms From A to Z. (İkinci basım). Londra: A and C Black Publishers; Yıldız, E. (2016). Fransız Mutfağı. İçinde; H. Yıldız (Editör). Dünya Mutfakları. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.