Kapadokya Üniversitesi Kapadokya Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği Programı

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

(Ürgüp, Nevşehir, 2018 - )

2018-2019 öğretim yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. Havacılık Programı hem İstanbul Sabiha Gökçen, hem de Nevşehir Mustafapaşa yerleşkesinde olmak üzere iki ilde faaliyet göstermektedir. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Türkçe ve İngilizce önlisans programlarıyla Kapadokya yerleşkesinde, İngilizce önlisans programı ile de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir.

Öğrenim süresi iki yıl olan Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği Programı'nda dersler dönemlik olup her ders için bir ara sınav ile dönem sonu sınavı yapılmaktadır. Öğrenciler eğitim aldıkları süre boyunca Yolcu Hizmetleri, Ramp, Yük Kontrolü, Haberleşme, Temsil ve Kargo İşlemleri gibi derslerden başarılı oldukları takdirde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün üniversiteye sağladığı yetki ile katılım belgesi ve sertifika alma hakkı kazanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmek için Sivil Havacılığa Giriş, Havacılık Emniyeti Yönetimi, Heliport İşletmeciliği, Havayolu İşletmeciliği, Terminal Hizmetleri ve İşletmeciliği, Meteoroloji, Biletleme ve Seyahat Acentacılığı, Genel Turizm, Kültürel Tercihler Yönetimi, Kalite Yönetimi ve Tehlike Madde Kuralları dersleriyle eğitimleri tamamlamaktadır.

Mezun olabilme hakkı kazanan öğrenciler, havayolu işletmeleri ve hava alanlarının farklı çalışma alanlarında ve bunun yanı sıra havacılık sektörü ile ilişkili olan diğer işletmelerde çalışabilmektedir. Ayrıca tercih eden öğrenciler, dikey geçiş sınavı (DGS) ile, havacılık yönetimi, işletme, işletme yönetimi, lojistik, lojistik yönetimi, seyahat işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği, teknoloji ve bilgi yönetimi, ulaştırma ve lojistik, ulaştırma ve lojistik yönetimi ve turizm işletmeciliği gibi birçok bölüme geçiş yaparak lisans eğitimini tamamlama hakkına sahiptir. Programın temel amacı, sivil havacılık sektörüne mesleki donanımı teorik ve uygulamalı derslerle pekiştirecek, sivil havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikte personel yetiştirmektir. Sivil havacılık sektörüyle alakalı mevzuatlara hakim, işin gereklerini yerine getirebilecek seviyede yabancı dil bilgisine sahip kalifiye personeller yetiştirmektir. Programın öğrencileri havacılık sektörüne yönelik ana bilgileri uygulamalı olarak görmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://kapadokya.edu.tr/akademik/kapadokya-meslek-yuksekokulu/sivil-hava-ulastirma-isletmeciligi, (Erişim tarihi: 04.05.2021); https://kapadokya.edu.tr/ogrenci-adaylari/programlar-ve-kontenjanlar, (Erişim tarihi: 04.05.2021); https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-univ.php?u=2038, (Erişim tarihi: 04.05.2021); Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, 2020 Dikey Geçiş Sınavı: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri, (2020); https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/DGS/tablo2_09062020.pdf, (Erişim tarihi: 04.05.2021).