Kadirli

YERLEŞİM MERKEZİ İlçe Yerleşimi

Kadirli, Osmaniye iline bağlı tarihi ve doğal zenginliklere sahip bir ilçedir. ​İlçe, tarihsel mirasları, geleneksel yemek kültürü, yaylaları ve festivalleriyle dikkat çekmektedir. Hititler, Romalılar, Büyük Selçuklular, Dulkadiroğlu Beyliği gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Aslantaş baraj gölü yanındaki Geç Hitit dönemine ait yapılar Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde bulunmaktadır. Ülkemizin ilk açık hava müzesi olan ve 4295 hektarlık Milli park içinde bulunan Arkeolojik Alan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2020 yılında alınmıştır. Ala Camii, Dulkadiroğlu Beyliği dönemine ait önemli bir yapıdır. Aslen bir Roma tapınağı olarak inşa edilen bu yapı, sonra camiye dönüştürülmüştür. Kalealtı kalesi, Kumkalesi ve Aslantaş kalesi bu ilçededir. Hierapolis Kastabala Antik Kenti'nde Artemis tapınağı kalıntıları vardır. Kadirli Karatepe Kilimleri coğrafi işaretli üründür, 30 ülkeye ihraç edilmektedir ve 100 yıl canlılığını koruyan kök boya ile yapılmaktadır. Bu kök boyalar boruk, ceviz, çam, devecik, gelincik, hardal, hartlap, meşe, sakızlık, soğan kabuğu, sütleğen, zakkum, zeytin gibi bitkilerden üretilmektedir. Kadirli, Toros Dağları eteklerinde yer aldığı için birçok yaylaya sahiptir. Bu yaylalar yaz aylarında serin havası ve doğal güzellikleriyle ilgi çeker. Öne çıkan yaylalardan bazıları  Maksutoğlu Yaylası,  Bozlar Yaylası,  Koçlu Yaylası, Başmakçı Yaylası, Gebeli Yaylası’dır. Kırmıtlı Kuş Cenneti, Ceyhan Nehri kıyısında bulunur,  İbis kuşları (Kelaynaklar) ve İzmir Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ve Yalıçapkını olarak üç türün gözlemlenebildiği nadir yerlerdendir, 250’den fazla kuş türüne rastlanmaktadır.

Kadirli mutfağı, Akdeniz ve Çukurova mutfaklarının zengin örneklerini barındırır. Öne çıkan bazı yemekler Toğga çorbası, kebap, Kadirli kömbesi, sulu köfte, içli köfte, sucuk, batırık, tırşik, bici bici, zerde, kabak tatlısı'dır ve 20 çeşit künefe yapılabilmektedir. Coğrafi işaretli ürün olan kırmızı turpun Türkiye’de üretiminin yüzde 80’i Kadirli’de yapılmaktadır ve her yıl Kadirli Turp Festivali düzenlenmektedir. Uluslararası Kadirli Türk Dünyası Kültür ve Sanat Festivali, Sucuk Ekmek Festivali ve birçok yerel festival, ilçenin kültürel zenginliğini yansıtmaktadır. Kadirli’deki konaklama tesisleri üç yıldızlı Karatepe Park Oteli’nde beş suit, 11 junior süit, 30 standart oda vardır. Assa Sülemiş Turistik Tesisleri’nde yüzme havuzu ve bar vardır. Ayrıca Ahmet Topaloğlu Turizm MTA Lisesi Kadirli Uygulama Oteli ve Kadirli Öğretmenevi’nde tek kişilik, iki kişilik, geniş yataklı ve süit odalar vardır. Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Meslek Yüksekokulu'nda turizmle ilgili eğitimler verilmektedir. Pembe Köşk cafe ve restoranda arabaya servis yapılabilmekte geniş botanik bahçesinde Kadirli’nin simgelerinden olan 17 metre boyunda palmiye ağacı ile gastronomi kültüründe öne çıkmaktadır. İlçede çok sayıda et, balık ve yöresel yemekler sunan restoranlar vardır. Kara, deniz ve havayolu ile ilçeye aktarmalı olarak ulaşım sağlanabilir. 10 otobüs firması Kadirli’den geçmekte ya da son durak olarak gelmektedir. İlçe Çukurova havaalanından 140km, Toprakkale tren istasyonundan 46km, İskenderun limanından 111km, Burnaz plajından 68km mesafededir.  İlçede pamuk, buğday, mısır, zeytin, ayçiçeği, Osmaniye fıstığı (Yer fıstığı), karpuz ve turp ekilmektedir. Kadirli, hem doğal hem de kültürel açıdan zengin bir destinasyon olarak ziyaretçilere çeşitli deneyimler sunmaktadır.

Referanslar

Badem, A. ve Fidan, E. (2023). Kadirli Mutfağının Sokak Lezzeti: Geleneksel Kadirli Sucuğu, Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi, 3(1): 13-24. Gökşen, C. (2021). Halet Çambel’in Osmaniye Halk Bilimi Çalışmalarına Sağladığı Katkılar, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 6(2): 989-1005. Üçeçam, D. ve Hayli, S. (2003). Kadirli’nin Kuruluş ve Gelişmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 67-89. Türkiye Kültür Portalı https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/osmaniye/gezilecekyer/kastabala-vadisi--kirmitli-kus-cenneti, (Erişim tarihi: 15.03.2025). TC Kadirli Kaymakamlığı http://www.kadirli.gov.tr/ (Erişim tarihi: 17.03.2025). Kadirli Belediyesi, https://www.kadirli.bel.tr/, (Erişim tarihi: 19.03.2025). Pembe Köşk Cafe & Restaurant, https://www.instagram.com/pembekoskcaferestaurant/, (Erişim tarihi: 28.03.2025).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kadirli