İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları
(İzmir, 2006 - )
-
2019
İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Desinatörlük Yüksekokulu’nun adının Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu olarak değiştirilmesine Milli Eğitim Bakanlığı’nın 16.01.2006 tarihli ve 576 sayılı yazısı üzerine 28.03.1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun 30. maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 20.01.2006 tarihine kararlaştırıldı. Yüksekokul bünyesinde, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü açılarak mutfak sanatları alanındaki ihtiyacı karşılamak, mutfak uygulamaları, organizasyonu ve restoran yönetiminde bireyler yetiştirmek amacı edinildi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü ile restoran yöneticisi yetiştirildiği ifadesi anlaşılması üzerine bölümün adının Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak değiştirilmesi konusundaki İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin teklifi 12.12.2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelendi ve 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, mevcut öğrencilerin statülerinin korunması amacıyla söz konusu teklif uygun görüldü.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programının amacı, gastronomi ve mutfak sanatları alanında gerekli teorik ve pratik bilgilerle donanmış, dünya mutfak kültürlerini bilen gelenekselliği koruyarak sürdürülebilir ve yenilikçi bir yaklaşımla girişimci şeflerin yetiştirilmesini sağlamaktır. Dört yıllık lisans programı süresince temel bilgileri sağlamak için sosyal ve doğa bilimlerini içeren bir öğretim programı tasarlanmıştır. Dört yıllık eğitim içinde işletme ve yönetim ağırlıklı derslere de yer verilmiştir. Böylece öğrenciler, işletmenin yönetim, finans, pazarlama gibi işletmecilik fonksiyonlarını tanıyacaklar ve bu alandaki faaliyetlerin ne şekilde gerçekleştirildiğini uygulamalı olarak öğrenme fırsatı bulmaktadırlar. Eğitimin geri kalan süresi, tamamen pratiğe yönelik olup uygulamalı eğitim şeklinde verilmektedir. Bu dönemde öğrenciler, mutfak sanatlarının teorik altyapısının yanı sıra, dünya mutfaklarını ve Türk mutfağını uygulamalı olarak öğrenmektedirler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programının eğitim dili İngilizce’dir. Öğrenciler, eğitimlere devam ettikleri boyunca İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından verilmekte olan ikinci bir yabancı dili daha öğrenmektedirler. İkinci yabancı dile hâkim bir şekilde mezun olan öğrencilerimiz sektörde teorik ve pratik bilgilerle donanmış, vizyon sahibi şeflere yönelik ihtiyacı büyük ölçüde gidermektedirler. Yurtdışında Avrupa Otel ve Turizm Okulları Birliği (Europan Association of Hotel and Tourism Schools, AEHT), Paul Bocuse Enstitüsü ile işbirliklerinin yanı sıra Fransa, İtalya ve Danimarka ile staj işbirlikleri bulunmaktadır. Erasmus programı kapsamında Avrupa’da bulunan dört yıllık lisans programları eşdeğer görülen üniversiteler ile antlaşmalar yapılarak öğrenci değişim programları da akademik kapsamda yer almaktadır. Erasmus programı kapsamında staj hareketliliği imkanları da sağlanarak Avrupa’da bulunan restoranlarda staj olanağı da sağlanmaktadır.
Referanslar
9988 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete (Tarih: 20.01.2006).