İstinye Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(İstanbul, 2018 - )

2017-2018 öğretim yılında öğrenci almaya başlayan bir lisans programı olup kuruluş amacı; Türk mutfak kültürünün geliştirilmesi, uluslararası düzeyde tanıtılması ve saygınlığının korunmasını sağlayan, bununla birlikte dünya mutfaklarını da bilen ve takip eden, modern ve klasik pişirme teknikleriyle yiyecek-içecek yönetimi, maliyet kontrolü ve menü mühendisliği konularında donanımlı, gıda güvenliği sistemine hakim, çevreye duyarlı ve yemek pişirme kültür ve aktivitesini sorumluluğundaki görevlilerle birlikte resim, heykel, felsefe, görgü kuralları, işletmecilik, turizm ve mühendislik temelleri gibi disiplinlerarası konularla birleştirerek görsel şölen içerisinde sunabilen, hem şef hem de yönetici gastronomi uzmanlarını yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Dört yıllık müfredat, genel anlamda disiplinlerarası bir nitelik taşımakta olup; bölüm zorunlu dersler yüzde 63, bölüm seçmeli dersler yüzde 10, üniversite zorunlu yabancı dil dersleri yüzde 20 (Fransızca ve İngilizce), ortak zorunlu dersleri yüzde 7 olarak dağılım göstermektedir. Dördüncü yarıyıl ve altıncı yarıyıl sonunda 40 işgünü zorunlu staj ile sekizinci yarıyılda tüm dönem boyunca Intern Gastronom olarak zorunlu dönem stajları bulunmakta ve ayrıca aynı dönem hazırlanan mezuniyet projesi ile mezun olabilmektedirler. Bölüm zorunlu ders dağılımı incelendiğinde, teorik ve uygulama dersleri sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 42’dir.

Uygulama derslerinin yapıldığı mutfak alanı (MATBAH) 320 metrekare olup; 30 istasyon, bir şef istasyonu, bir pastane bölümü, bir bulaşıkhane, bir kuru gıda deposu, iki soğuk hava deposundan ve bir demo sınıfından; servis uygulamalarının yapıldığı restoran alanı (Le diner) ise 40 metrekareden oluşmaktadır. Her iki bölüm de kendine ait teknik ekipman, öğrenci ve AR-GE için kullanılan cihazlar ile endüstriyel ve tam donanımlıdır.

Öğretim yılı boyunca Ekmek Festivali, Toprak Ana Günü Kutlamaları, Şeflerle Söyleşiler, ilgili fuar ve müze gezileri, sektör araştırma projeleri, öğrenci katılımı olan ulusal/uluslararası kongrelerde poster/sözlü sunumlar, ulusal ve uluslararası şeflerin workshop eğitimleri, firmaların verdiği eğitim ve okul içi yarışmaları, şehir içi ve şehir dışı teknik geziler ve kamplar gibi etkinlikler yapılmaktadır.