Helal Gıda

Gastronomi

İslam inancında tüketilmesine izin verilen gıdaları ifade etmektedir. Buna göre; gıda maddesi veya gıdanın içerisindeki katkı maddeleri Müslümanlara helal olmayan hayvanların (domuz, köpek, ayı, fil, kedi, maymun, yırtıcı kuşlar, İslami kurallara göre kesilmeyen hayvanlar, eşek, sıçan, fare, akrep, sinek, solucan, timsah, kurbağa, helal olmayan yiyeceklerle beslenen helal hayvanlar vb.) herhangi bir bileşenini veya ürünü içermemelidir. İslam’a uygun kesimi yapılmayan hayvan ürünleri ve bileşenleri de helal değildir. İslam’a uygun kesimde, hayvanı kesenin Müslüman olması ve İslami kesim süreci ile ilgili bilgili olması, kesilecek hayvanın kesim esnasında canlı olması, kesme işlemine başlamadan önce besmele çekilmesi ve kesme aletinin keskin olması gibi bazı şartlar bulunmaktadır.

Ayrıca gıdalar, İslam dinine göre; kirli olan veya temiz olmayan ortamlarda hazırlanmamalıdır. Gıdaların hazırlanmasında kirli olan ya da temiz olmayan araç gereçler kullanılmamalıdır. Gıda ürünlerinin imalatından tüketiciye ulaştırılmasına kadarki aşamada haram ürünlerden ayrı tutulması gerekmektedir. İnsan sağlığına zararlı maddeler içermemelidir. Alkollü veya sarhoşluk veren içecekler ile zararlı olan içecekler helal gıdalar içerisinde yer almamaktadır. Sarhoşluk veren veya zararlı bitkiler ve bunlardan yapılan katkı maddeleri helal değildir.

Referanslar

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GIMDES), http://www.gimdes.org/gimdes-standartlari/gimdes-helal-standardi, (Erişim tarihi: 15.12.2019); General Requirements for Halal Food, https://www.smiic.org/en/project/24, (Erişim tarihi: 17.12.2019); Halal Certification From Turkey, http://www.halalcertificationturkey.com/tr/gimdes-sertifikalama-standardi/, (Erişim tarihi: 19.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GIMDES), http://www.gimdes.org/gimdes-standartlari/gimdes-helal-standardi, (Erişim tarihi: 15. 12. 2019).