Helal Akreditasyon Kurumu (HAK)

Kamu Kurumu

(Ankara, 2017 - )

Müslümanların gıda, turizm, kozmetik, tekstil ve finans gibi sektörlerden ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerin, İslami emir ve yasaklara uygun şekilde sunulmasının kontrolü noktasında, hakim bir rol üstlenmesi beklenen Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), 01. 11. 2017 tarihinde kabul edilip ve 18. 11. 2017 tarih 30244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 7060 Sayılı Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile kuruldu.

Türkiye’nin dünyadaki helâl ürün pazarından daha fazla pay alması için kurulan HAK, helâl uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal veya uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını sağlamak ve bu suretle düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla kuruldu. Ticaret Bakanlığı ile ilişkili, özel hukuk hükümlerine tabi, kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip olan HAK, Türkiye’de helâl akreditasyon hizmeti sunma yetkisine sahip olan tek kurumdur.

Helâl uygunluk değerlendirme alanında faaliyet gösterip helal turizm alanında ürün ve hizmet sunan kuruluşların da HAK tarafından ulusal ve uluslararası kabul gören teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğinin onaylanması, düzenli aralıklarla denetlenmesi ve izlenmesi sağlanmaktadır. Helâl belgelendirme kuruluşlarının akreditasyonu suretiyle bu kuruluşların düzenledikleri belgelere güven temin edilmesi ve böylece Müslümanların ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetleri gönül rahatlığıyla satın alabilmesine olanak sağlayan bu sistem ile güven ortamının icra edilmesi, helâl akreditasyon sisteminin temel görevleri arasındadır.

Çeşitli inanç ve düşünceye sahip insanlar, koşer, vegan, vejetaryan gibi kendi inanç ve yaşam tarzlarına uygun standartları geliştirdiler. Helal ürün ve hizmetlere son derece yüksek önem atfeden İslam dünyasının helal ürün ve hizmetlere dair ulusal ve küresel ölçekli standartlar geliştirmesine yönelik çalışmaları da zaman içerisinde hız kazandı. Dünyada hızla gelişmekte olan helal ürün ve hizmet arzı konusunda Türkiye’nin olması gereken seviyeye gelebilmesi ve büyüyen bu çok boyutlu faaliyetten hak ettiği payı alabilmesi, tüm sektörlerde standardizasyon ve akreditasyon çalışmalarına önem verilmesi ile mümkün olmaktadır.

Turizm sektörü özelinde helal konsept ürün ve hizmetlerin daha etkin bir şekilde planlanması, Müslüman turistlerin ihtiyaçlarının güven tesisi içerisinde sunulması, standardizasyon ve belgelendirme çalışmalarında akreditasyon ile sağlanabilmektedir. Helal turizm konseptinde hizmet sunduğunu belgelendirmeden bu konseptte hizmet sunduğu iddiası ile reklam yapan turizm işletmelerini tercih eden ve dini hassasiyeti yüksek olan dinine bağlı turistlerde beklentilerin karşılanmaması neticesinde memnuniyetsizlik oluşabilmektedir. Bu durumdan ötürü tekrar helal konsept tesis tercihinde önyargılar ortaya çıkmaktadır. Beklentilerin belirlenmesi, Müslümanların ihtiyaçlarına haiz bir standardizasyon ve belgelendirme çalışmalarının yapılması ve akreditasyon ile bu hizmetin yeterliliklerinin onaylanması, denetlenmesi ve izlenmesi gün geçtikçe büyüyen helâl turizm pazarından gerekli payı alabilmek için önem arz etmektedir. Bu hususlarda HAK, akreditasyon çalışmaları yapmaktadır.

Ayrıca bkz.: Helal-Dostu Turizm; Helal Gıda; Helal Gıda Sertifikası; Helal Turizm; Helal Turizm Ekosistemi; Helal Yönetim Sistemi-Oteller.

Referanslar

http://www.kib.org.tr, (Erişim tarihi: 20.12.2019); http://www.ntv.com.trgeliyor,X6chNwXBBkuKWgXO2GOBDg, (Erişim tarihi: 29.05.2017); http://www.resmigazete.gov.tr, (Erişim tarihi: 20.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.hak.gov.tr, (Erişim tarihi: 20.12.2019).