Halal International Authority (HIA)
Yurtdışı Kurum-Kuruluş
(Bari, İtalya, 2010 - )
-
2020
Helâl Kalite Kapsamında Konaklama Tesislerinin Belgelendirme ve Sınıflandırmaya İlişkin Düzenlemeleri başlıklı helâl turizm standardını 2010 yılında uygulamaya geçirdi. Müslüman Dostu Turizm: İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerde Konaklama Tesislerinin Düzenlenmesi başlıklı raporunda Hırvatistan Helâl Kalite Belgelendirme Kuruluşu’nun 2017 yılına kadar Hirvatistan’da bulunan 14 otele helâl turizm sertifikası verdiğini belirtti. HIA, helal kavramını şu şekilde açıklamaktadır: Helal, dini düzenlemeler bakımından Müslümanların yapmasına izin verilen her şeyi (beslenme, davranış vb.) içerir. Helal, insanlar için genel bir yaşam tarzıdır.
HIA, küresel helal standartlarına uygun olarak ve tüketicilerin haklarını korumayı hedefleyen, dünya çapında entegre bir helal pazarının uygulanmasını ve geliştirilmesini misyon olarak belirlemiş bir kuruluştur. Son 20 yılda HIA, misyonunu sürdürmeye devam etmesi sayesinde İslami örgütler ve etik ve ahlaki alanlardaki uzmanlar gibi aynı sektördeki diğer akredite kurumlarla işbirliği yapmaktadır. HIA’nın temel stratejik hedefi, helal sertifikaların düzenlenme prosedürlerini kesin olarak tespit etmektir. Bu nedenle HIA, her işletmenin referans alabileceği, üretim zincirinin hepsini kucaklayan ve tüm tedarik zincirini ilgilendiren prosedürlerle, tutarlı ve tekdüze olması gereken bir mutabakat zaptı oluşturmaya odaklanmaktadır. HIA, sosyal, ekonomik ve ticari bir bakış açısıyla entegre kalkınma için organların ve meslek sahiplerinin akreditasyon kurumu olarak da faaliyet göstermektedir.
HIA’nın konaklama tesislerine ilişkin belgelendirme süreci ve kategorizasyonu, helal kalite belgelendirmesinin prosedürel aşamaları izlenerek gerçekleştirilmektedir. Konaklama tesisleri; Helal Paketi A, Helal Paketi B ve Helal Paketi C olmak üzere üç ayrı grup altında nitelendirilmektedir. Örneğin “Helal Paketi A” için konaklama tesisinin sağlaması gereken şartlar şu şekildedir: a) konaklama tesisi hizmetleri için yetkili bakanlığın kategorizasyonuna dair bir çözüme sahip olunması, b) HACCP sistemi ve ISO 22000:2005’in şartları, c) onaylı tedarikçilerden (helal belgesine sahip ve merkez tarafından yetkilendirilmiş) helal gıdanın temin edilmesi, d) gıda maddelerinin HRN BAS 1049:2010 helal şartlarına göre depolanması ve hazırlanması, e) personelin, merkez tarafından helal kalitesine göre eğitilmesi, f) helal servis ve self-servis helal gıda işaretinin kolaylıkla görülebilen bir yere yerleştirilmesi, g) Normal menülerde helal unsurların açık bir şekilde gösterilmesi, h) yemek servisi yapılan alanın girişinde helal belgesinin açık bir şekilde gösterilmesi, i) odalarda güneydoğu yönünün gösterilmesi (namaz sırasında dönülen kıble yönü), j) namaz için seccade temini, k) vaktiyle (günlük namaz saatlerini gösteren çizelge) temin edilmesi, l) mini buzdolabında alkollü içkilerin bulundurulmaması.
HIA, yeni bir pazara yatırım yapmayı ve büyümek isteyen şirketleri desteklemeyi amaçlamaktadır. HIA, bu şirketleri desteklerken; iş sürecinin doğrulanması, kültürel ve çok kültürlü bir yaklaşım sunulması, ürünlerin doğrulanması ve yeni bir şirket imajının geliştirilmesi konularını takip eden bir yol izler.
Ayrıca bkz.: Helal Turizm.
Ayrıntılı bilgi için bkz.: https://www.halalint.org/en, (Erişim tarihi: 07.07.2019).
Yararlanılan kaynaklar: Halal International Authority Center (2010). Ofis Raporu. Hırvatistan, Regulations on Certification and Categorization Accommodation Facilities as Required Halal Quality / Helâl Kalite Kapsamında Konaklama Tesislerinin Belgelendirme ve Sınıflandırmaya İlişkin Düzenlemeleri, Halal International Authority, Center for Halal Quality Certification, Uluslararası Helâl Otorite, Helâl Kalite Belgelendirme Merkezi, Croatia; İSEDAK-COMCEC, (2017).Koordinasyon Ofisi Raporu. Ankara, Muslim Friendly Tourism: Regulating Accommodation Establishments in the OIC Member Counties, Standing Committee for Economic and Commercial Cooperation of the Organization of Islamic Cooperation Coordination Office.
Ömer Akgün TEKİN &