Gümbet

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Türkiye’nin Ege kıyılarında Muğla’nın Bodrum ilçesine yaklaşık üç kilometre uzaklıkta bulunan canlı ve modern bir sahil beldesidir. İdari olarak Bodrum ilçesine bağlı bir mahalledir. Belde adını su sarnıçlarından alır. Bodrum Yarımadası’nın özellikle Gümbet Mahallesi’nde görülen su sarnıçları, yörenin simge yapılarındandır. Dairesel ve kümbet biçiminde olan ve Osmanlı döneminde yaptırılmış olan bu sarnıçlar daha çok su bulunmayan yerlerde yağmur sularının toplanması amacıyla kullanılmıştır.

Gümbet’te en sıcak mevsim yazın haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarıdır. ocak, şubat, mart, kasım ve aralık aylarında yağış ihtimali yüksektir; mayıs, haziran, temmuz ve ağustos ayları ise en kurak dönemleridir. en sıcak ayı ağustos’tur ve yılın en kurak ayıdır; en güneşli ayı temmuz, en yağışlı ayı aralık ve en soğuk ayı şubat’tır.

Gümbet’in nüfusu 3.141’dir. Gümbet’te 24 adet işletme belgeli konaklama tesisi mevcuttur ve beldede 335 adet işyeri ve 740 adet konut yer almaktadır. Gümbet, deniz kenarında bir tepe üzerine kuruludur. Bu nedenle merkez ile plaj arasında oldukça büyük bir yükseklik farkı vardır. Ayrıca birçok turistik konaklama yeri yokuş aşağı veya yokuş yukarı inşa edilmiştir. Bu yüzden yokuşlarda çok sayıda merdiven mevcuttur.

Eskiden bir kamp alanı olan Gümbet, günümüzde daha çok yabancı turistlerin gittiği oteller ve eğlence mekânlarının olduğu bir koya dönüşmüştür; özellikle İngilizlerin bu beldeye çok gelmesi nedeni ile ‘Küçük İngiltere’ olarak da anılıyor.

Gümbet’te birçok bar, kafe ve gece kulübü vardır. Dar olan ana cadde çevresinde birçok İngiliz, Alman ve ayrıca Hollanda barları ve diskotekleri bulunmaktadır. Bu nedenle bu cadde Barlar Sokağı olarak adlandırılıyor. Gümbet barlar sokağı Bodrum ilçesinin eğlence merkezi olarak görülüyor.

Gümbet sokakları restoranlar ile doludur. Bu restoranlarda et yemekleri veya kebap gibi geleneksel Türk mutfağını deneyimlemek mümkündür. Ayrıca Gümbet’te, pazar günleri organik ve el yapımı ürünlerin satışa sunulduğu “Gümbet pazarı” bulunmaktadır. Beldenin başka bir önemli mekânı Gümbet Çarşısı’dır. Gümbet Çarşısı otantik alışveriş deneyimlemek isteyen turistler için idealdir. Ayrıca çarşıda sadece o yöreye özgü hediyelik eşyalar ve çeşit çeşit şekerlemeler bulunmaktadır.

Gümbet koyu şehir merkezinden, dolmuşla beş dakikalık mesafedeki ilk koydur. Koy, İnceburun ve Adaburun arasında yer alır. Koyun çevresi çam ormanları ile kaplıdır ve koy otel, bar ve lokantaların yoğun olarak bulunduğu Bodrum’un en hareketli koylarındandır. Ayrıca koy, Bodrum’un parasailing, windsurfing gibi su sporları merkezlerinden biridir. Nitekim; Bodrumun en popüler su parkı da yine bu koyda yer almaktadır.

Gümbet Koyu dalış yapmayı seven kişiler için de ideal bir yerdir. Buradan çevrede ki küçük adacıklara ve koylara dalış turları düzenlenmektedir. Gümbet’te dalış için en elverişli yer Karaada civarıdır. Karaada Bodrum’a 20 dakikalık tekne mesafesinde ve tepesi 4 metre olan bir sığlıktır. Karaada tarafı Bodrum, Gümbet ve İstanköy taraflarında kademeli olarak duvar şeklinde derinleşmektedir. Karaada’nın sığlık çevresi 28-32 metre derinliktedir. Sığlık üzerinde ve eteklerde az da olsa amphora parçaları görülebilmektedir. Dalış sırasında ise akya, orfoz, lahoz, sinağrit, müren, ahtapot ile karagöz, sarpa sürüleri sıklıkla, barakuda ve kaplumbağa ise nadiren görülebilmektedir.

Gümbet’in bir diğer önemli yeri Gümbet Plajıdır. 1987-1988’lerde dünyanın en iyi üçüncü sörf alanı olan Gümbet Plajı, yerli ve yabancı birçok turistin uğrak yeridir. Ayrıca plaj, sığ ve temiz olan denizi ile çocuklu aileler için de idealdir. Bunun yanı sıra Gümbet plajı, hareketli ve kalabalık bir plaj olması nedeni ile kalabalığı seven kişiler için de tercih edilen bir plajdır.

Gümbet’te yapılabilecek aktivitelerden biri günübirlik düzenlenen tekne turları ve dalıştır. Genelde sabah 09:00- Akşam 19:00 olan bu tekne turları ile denizi ve doğası ile ünlü birçok koy gezilebilmektedir. Gümbet’te yapılabilecek bir başka aktivite ise cip safari turlarıdır. Profesyonel rehber eşliğinde yapılan bu turlarda Gümbet çevresindeki doğal güzellikler ve tarihi mekânlar görülebilmektedir.

Gümbet’te gezilip görülebilecek birçok tarihi mekân vardır. Bu tarihi yerlerin başlıcaları; Bodrum Kalesi, Halikarnas Mozelesi, Bodrum su altı müzesi, Myndos Kapısı, Antik tiyatro, kaya mezarları ve Bodrumun simgesi olan yel değirmenleridir.

Gümbet’e ulaşım rahat ve hızlıdır. Yaklaşık üç kilometre uzağında Bodrum’da Türkiye’nin her noktasından uçakların gelebildiği havaalanı mevcuttur. Ayrıca havaalanından Bodrum’a düzenli olarak servis bulunur. Yine kent merkezinden gece gündüz kesintisiz hizmet veren dolmuşlar ile Gümbet’e geçilebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

All About Turkey, https://www.allabouturkiye.com/listing/bodrum-gumbet/, (Erişim tarihi:11.01.2021); Cambazoğlu A. (2011). Bodrum Dalış Noktaları, Sualtı Gazetesi. https://www.sualtigazetesi.com/bodrum-dalis-noktalari-bolum-1/, (Erişim tarihi:12.01.2021); Esmer, G. (2012). Tüketim Kültürünün Mekânsallaşması: Bodrum Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Gumbet Travel Guide, https://bodrum-gumbet.com/, (Erişim tarihi:14.01.2021); Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü. (2020). Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü: http://www.muglakulturturizm.gov.tr/TR-73710/turizm-istatistikleri.html, (Erişim tarihi:15.01.2021); Öncü, N. (2019). Bodrum’da Turizm Faaliyetlerinin Şehirleşmeye Etkisi ve Ortaya Çıkardığı Sorunlar (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Uşak: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Türkiye’nin En Güncel Gezi Rehberi, https://www.gezipedia.net/652-bodrum-gumbet-tanitimi.html, (Erişim tarihi:12.01.2021); Weather And Climate, https://weather-and-climate.com/average-monthly-Rainfall-Temperature-Sunshine,gumbet,Turkey, (Erişim tarihi:11.01.2021); Wikipedia–De Vrije Encyclopedie, https://nl.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCmbet (Erişim tarihi:11.01.2021).