18-30 Seyahat Grubu

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizm katılımındaki farklılıklar, büyük ölçüde yaşla ilişkilidir. Bu durum tur operatörlerinin tatil ürünlerini yaşa göre segmentlere ayırma tarzında görülmektedir. 18-30 yaş seyahat grubu için turizm; kişinin kendi kimliğine güvenini geliştirme, bağımsızlık kurma, ufku genişletme ve yeni insan ilişkileri deneyimleme zamanıdır ve turizm faaliyetleri bu tür ihtiyaçlar için yararlı bir çıkış sağlamaktadır.

18-30 seyahat grubu, turizm pazarlaması açısından önemli bir değişim süreci geçirmektedir. Tur operatörlerinin yapmış oldukları araştırmalara göre; bu yaş grubu ilk zamanlarda özgürlüğü simgeleyen sırt çantalı gezginler kavramından uzaklaşarak güvenlik arayışı artan kitle turizmi tüketicileri halini almışlardır.

18-30 seyahat grubu günümüzde, tur operatörleri tarafından genç gezginler olarak tanımlanmaktadır. Genç gezginler yoğun iş yaşamları, yüksek kira giderleri ve arka planda aşırı korumacı ebeveynlere sahip bireylerdir. Genellikle dünyayı gezerken alışkın oldukları güvenlik ve konforu da birlikte arayan bir seyahat grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle çoğunlukla rehberli turlarla seyahat etme eğilimleri görülmektedir. Böylelikle kültürel olarak etkileşimde bulunabilecekleri bireylerle tanışabilir, seyahat ettikleri yerel topluluklarla iletişim kurabilir ve aradıkları macera duygularını güvenli bir şekilde tatmin edebilirler. Buradaki macera deyimi; alışılmadık, heyecan verici ve cüretkar bir deneyim şeklini ifade etse de, 18-30 seyahat grubu için bu tanım farklı gelenek, kültür, dil, yeme içme alışkanlığı vb. olan ülkelerde bulunmak veya Everest’te Ana Kampa trekking, Avustralya’da sörf, Japonya’da kayak ve Tayland’da mutfak deneyimi şeklinde maceraları ifade etmektedir.

Tur operatörleri 18-30 seyahat grubu için dünya çapında farklı destinasyonlar, çeşitli deneyimler ve seyahat stilleri sunmaktadırlar. Özellikle; 18-30 seyahat grubunun kişilik yapılarına ve seyahat tarzlarına uygun olmasına dikkat ederek paket turlar hazırlamaktadırlar. Bu paket turlar genellikle bütçelerine uygun bir maliyette ve küçük gruplar halinde olacak şekilde düzenlemekte, daha da önemlisi sosyal sorumluluk projeleri içeren ve kültürel anlamda zenginlik katacak tarzda hizmet anlayışıyla sunulmaktadır. Bu paketler genellikle; günlük rehberli tur, otobüs turları, yürüyüş parkurları, yelken ve nehir gezintileri şeklinde sunulmaktadır.

18-30 seyahat grubu araştırmayı çok seven ancak diğer yandan araştırma için pek vakti olmayan, bir çalışma yoğunluğuna sahiptirler. Bu nedenle gezi seçeneklerini kolaylıkla gözden geçirebildikleri, her türlü talepleri için çevrimiçi yardım almalarına olanak sağlayan, diğer seyahat edenlerin yorumlarının bulunduğu, fiyat-performans ilişkisi açısından markalar arasında kıyaslama yapabildikleri ve üyelik gerektirmeyen veya kolay üyelik imkanları sunan sitelere yönelmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

Carr, N. (1998). The young tourist: A Case of Neglected Research, Progress in Tourism and Hospitality Research, 4: 307 – 318; http://www.travel-conference.co.uk/commentries.php?paper=77, (Erişim tarihi: 21.01.2021); https://www.adventuretravelnews.com/what-does-adventure-look-like-for-the-18-30s-traveller, (Erişim tarihi: 20.01.2021).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Page, S. J. ve Connell, J. (2020). Tourism: A Modern Synthesis. Routledge.