18-35 Seyahat Grubu

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizm liberal, bireyci ve başarılı bir toplumun ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada son 30 yılda gençlere yönelik seyahat ürünlerinde uzmanlaşmış bir pazarın oluşması da bu gelişmişliğin önemli göstergelerindendir. Farklı tatil yerlerinde benzer sosyo-ekonomik ve demografik tipolojiye sahip turistlerin davranışlarını karşılaştıran birçok araştırma mevcuttur. Bu araştırmalar genellikle, farklı turizm destinasyonlarına benzer sosyo-ekonomik ve demografik tipolojiye sahip turistlerin ilgilerine yöneliktir. Yapılan bu araştırmalara göre, 18-35 seyahat grubu olarak isimlendirilen genç yetişkin seyahat grubu arasında benzerlikler olduğu kadar temel farklılıkların da olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle spor aktivitelerine ve rekreasyona olan ilginin bu grubu, nüfusun geri kalanından ayırdığı öne sürülmektedir. Ayrıca 18-35 seyahat grubundaki bireylerin benzer düşüncelere ve ilgi alanlarına sahip olma eğiliminde olduklarına dair sonuçlar da mevcuttur.

Bu araştırma sonuçlarına göre 18-35 seyahat grubunun üç temel noktada benzer özellik gösterdiği belirtilmektedir. Bunlar;

- Sakin dönemler olan şubat, mayıs ve ekim aylarında seyahati tercih ettikleri,

- Seyahat bütçelerinin ortalama yüzde 40’ını lüks alışveriş ürünlerine ayırdıkları ve özelikle premium markalarda pazarlık yapma eğiliminde oldukları,

- Kısa süreli ve grup halinde seyahat eğiliminde oldukları, yönündedir.

Günümüzde turizm endüstrisinin farklı motivasyonlara ve çeşitli davranış kalıplarına sahip turistlere hitap etmesi gerektiği genel olarak kabul edilmiş bir görüştür. Bir turist grubuna yönelik evrensel bir tanımın kabul edilmesinin sağlanabilmesi için belli bir demografik özellik üzerinden benzerlik kurulması oldukça önemlidir. Genel turizm endüstrisi açısından 18-35 seyahat grubu grubunun tanımlanması genç turistlerin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda bu ihtiyaçların karşılanması gereken parametrelerin tanımlanmasına da yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda, turizm destinasyonları için motivasyonda, demografik özelliklerden yalnızca yaş kavramının belirleyici bir fark oluşturduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle 18-35 seyahat grubu için kişisel gelişim/yenilik açısından destinasyonları belirlemede ayırt edici bir kavram olmakla birlikte, belli bir yaş aralığındaki genç turistlerin homojen bir nüfus olarak nitelemek yerine özellikle motivasyonlarının heterojenliği göz önüne alınarak bir turizm destinasyonu planlanması konusunda da ortak görüş söz konusudur. Buna karşılık, gençlerin ve genel olarak toplumun sürekli değişen motivasyonları ve davranışları, turizm endüstrisinin planlayacağı tatillerin doğasını etkilemeye yardımcı olacaktır. Bu kapsamda, turizm endüstrisi hem gençlerin ihtiyaçlarını karşılayan bir ürün hem de onlara yardımcı olan bir pazar olarak görülmelidir.

Bu doğrultuda Dünya Turizm Örgütü’nün yayınlamış olduğu Gençlerin Seyahatinin Gücü raporunda, “... gençlik seyahatlerinin önemli bir pazar segmenti olmasının yanında yenilik ve değişim için hayati bir kaynağı olduğunu” kabul ederek, gençleri Seyahatin Geleceği olarak adlandırıyor. Aynı rapor, 2012 yılında dünyayı dolaşan 940 milyon uluslararası turistin yüzde 20’sinin genç insanlar olduğunu ve uluslararası gençlik gezilerinin her yıl büyük oranda artacağını tahmin etmektedir.

Farklı yaş gruplarının farklı tercihleri olması muhtemeldir. Bu tür pazar bölümlerini belirlemenin birçok yolu olsa da, sosyo-demografik profilleri vurgulamaya dayalı bir yaklaşım, pazar bölümlemesini gerçekleştirmenin muhtemelen en popüler yollarından biridir. Bu tür bir profil seçiminin yapılması uygun destinasyon türlerini etkileyebilir, çünkü temel demografik bilgilerle ilişkili özellikler seyahat maliyetlerini, seyahatin süresini ve kat edilen mesafe gibi değişkenleri etkileyebilir. Belirlenen pazar segmentini iyi bilmek, paydaşların her bir gruba uygun pazarlama stratejileri geliştirmesine olanak tanır. Böylelikle geleceğin turizm potansiyeli olarak ifade edilen 18-35 seyahat grubu doğru analiz edilerek “benzer kişilik yapısına sahip gençlere” hizmet unsurları geliştirilebilir.

Referanslar

Carr, N. (1998). The young tourist: A case of neglected research. Progress in Tourism and Hospitality Research, 4(4): 307-318; Luo, Y., and Deng, J. (2008). The New Environmental Paradigm and Nature-based Tourism Motivation, Journal of Travel research, 46(4): 392-402; Loi, K. I. (2016). Young Chinese Tourists. In The world Meets Asian tourists. Emerald Group Publishing Limited; Ross, E. L. D., and S. E. Iso-Ahola. (1991). Sightseeing Tourists’ Motivation and Satisfaction, Annals of Tourism Research, 18: 226–37;UNWTO (2012). United Nations World Tourism Orgainization . World Tourism Highlights, http://mkt.unwto.org/en/publication/unwto-tourism-highlights-2012-edition., (Erişim tarihi: 20. 01. 2021).