Giresun

Yerleşim Merkezi

Karadeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde yer alan Giresun; Ordu, Trabzon, Gümüşhane, Sivas ve Erzincan illeri ile sınırları bulunan bir ildir. Karadeniz sahil şeridinde yer almakla birlikte fındık üretiminde Türkiye’nin en önemli kaynağıdır. MÖ XVIII. yüzyılda Miletoslular tarafından kurulan Giresun’un, adını Roma İmparatorluğu'nun döneminde kirazın çok fazla yetiştirilmesi nedeni ile Kerasus’tan aldığı rivayet ediliyor. 2018 verilerine göre 457 bin kişilik bir nüfusa sahiptir. Genel olarak yağışlı ve çok sert olmayan bir iklim yapısına sahiptir. Bu nedenle turizm bakımından dört mevsim turizm faaliyetlerine uygundur. Ancak turizm talebinin genel olarak kış ayları haricinde olduğu görülüyor. Yağış oranının yüksekliği nedeni ile deniz turizminden çok fazla yararlanmak mümkün değildir. Yayla, ekoturizm, kültür ve tarih turizmi ağırlıklı turizm çeşitleri son yıllarda önem kazandı.

Giresun ilinde en büyüğü dört yıldızlı olmak üzere 30 işletme belgeli konaklama tesisi bulunuyor. Bununla birlikte belediye belgeli ve yatırım belgeli 38 konaklama tesisi il genelinde faaliyet gösteriyor. Turizm işletme belgeli restoran sayısı üç olup, seyahat acentası sayısı 16’dir. Seyahat acentalarının 11’i Giresun merkezli, beşi ise Türkiye’deki diğer illerin şubeleri şeklinde faaliyetlerini devam ettiren A ve C sınıfı acentalardır. Giresun ilinin 2018 yılı turist sayısı 800 bin kişidir. Bu turist sayısına günübirlikçiler, seyahat acentası ve konaklama kayıtları ile birlikte ulaşılıyor. Gürcistan, Azerbaycan ve Arap ülkelerinden gelen turistler daha fazladır. Ancak Giresun’da turistlerin büyük çoğunluğunu yerli turistler oluşturuyor.

Giresun turizmi özellikle iletişim ve ulaşım imkanlarının artması ile birlikte son 20 yıl içerisinde artış yönlü ivme yakaladı. Turizm talebinin artışında yayla turizmi, tarih ve kültürel alanların ziyaretleri ve ekoturizm gibi turizm ürünü çeşitleri etkili oldu. Yayla ve ekoturizm alanlarında Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Paşa Konağı Yaylası, Bektaş Yaylası ve Sis Dağı Yaylası gibi yaylalar ön plana çıkıyor. Bu yaylalardan Bektaş, Kulakkaya ve Kümbet yaylaları Bakanlar Kurulu kararı ile turizm merkezi olarak ilan edildi. Özellikle son yıllarda Yeşil Yol Projesi’nin aktif hâle getirilmesi ile birlikte bu yaylalarda turizm yatırımları 2010 yılının sonrasında arttı. Giresun ilinin özellikle mevcut yaylalarında mağaracılık, dağ turizmi, trekking, glamping, kuş gözlemciliği, akarsu turizmi gibi turizm çeşitlerinin yapılmasına yönelik olarak çalışmalar yapılıyor. Giresun yaylalarına şehir merkezinden 45 dakika ile bir saat arasında ulaşılması, yaylaların yakınlığı nedeniyle çekiciliğini arttırıyor.

Giresun il merkezinde en çok tercih edilen turizm alanları ise Pontus kralı Farnakes tarafından yaptırılan Giresun Kalesi, özel evleri ile Zeytinlik Mahallesi, eski Gagora Kilisesi olan günümüzün Giresun Müzesi, üstünde yaşam alanı olan ve Karadeniz’in tek insan yaşayan adası olan Giresun Adası, eski Katolik Kilisesi ve günümüzdeki Çocuk Kütüphanesi, 1594 yılından kalma Hacı Hüseyin Camii, Şeyh Keramettin Camii, 1587 yılında inşa edilen ve daha sonra tadilattan geçirilen Kurşunlu Camii, 1888 yılında yapılan Seyyid Vakkas Türbesi ve Taş Mescit gibi tarihi alanlar turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Bununla birlikte Şebinkarahisar ilçesinde MÖ II. yüzyılda yapılan Meryem Ana Manastırı önemli tarihi ve kültürel alanların başında gelmektedir. Giresun’un ilçelerinde MÖ XV. yüzyılda yapılan Tirebolu Kalesi, MÖ XIII. yüzyıla ait olduğu düşünülen Şebinkarahisar Kalesi, Şebinkarahisar Atatürk Evi ve Müzesi gibi birçok kültürel ve tarihi mekan bulunmaktadır.

Giresun ili ve ilçelerinde tarihi ve kültürel eserler bakımından birçok köprü, değirmen, çeşme, hamam, kaya mezarları ve tümülüs yer alıyor. Kaya mezarları Tirebolu ilçesinin Ortacami Köyü ve Espiye ilçesinin Gülburnu Köyü’ndedir. Alucra ilçesinin Piril Köyü’nde tümülüsler bulunuyor. Şebinkarahisar ve Tirebolu ilçelerinde ve de il merkezinde Osmanlı döneminden kalma tarihi hamamlar vardır. Giresun’da eski dönemlerde yaşayan birçok kültürün varlığı nedeni ile farklı kültürel ve tarihsel eserler bulunuyor. Roma ve Bizans döneminden kalan eserler ile birlikte Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok eser Giresun ili sınırları içerisindedir.

Giresun turizminde gastronomi ürünlerinin de varlığından bahsetmek mümkündür. Karadeniz’e özel hamsi balığı ve palamut, turşu çeşitleri, fındık ile yapılan tatlılar, Giresun pidesi gibi turistlerin ilgisini çeken ürünler sunuluyor. Bununla birlikte bölgede yoğun olarak birçok farklı bitki türünden üretilen yemek çeşitleri yapılıyor. Vegan turistlerin ilgisini cezbedecek bitkisel yemekler son yıllarda turizm açısından cazip bir turizm ürünü olarak sunuluyor. Merevcen, fasülye diblesi, bezelye kızartması, mantar kavurması, cırıtta, karalahana diblesi, karalahana çorbası, karalahana sarması, ısırgan yemeği, yağlaş, pezik mücveri, pezik sarması, sakarca, samaksa ve siron gibi birçok Giresun’a özgü gastronomi değeri bulunuyor. Türk, Gürcü ve Rum yemek kültürünün birlikte ve ayrı sunumları, restoranlarda ve konaklama tesislerinde Giresun’a gelen ziyaretçilere sunuluyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Akgün, A. ve Aslan, Z. (2017). Giresun İli’nin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi, Yerel Halk ve Sektör Temsilcilerinin Algısı Üzerine Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(3): 226-254; Akyurt, H. ve Turpcu, E. (2019). Giresun İli Gastronomi Değerleri ve Gastronomi Turizmi. Ankara: Akademisyen Yayınevi; Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Turizm, https://giresun.ktb.gov.tr/TR-204560/turizm.html, (Erişim tarihi: 28.11.2019); İltar, G. (2014). Giresun Kültür Envanteri. Giresun: Giresun Valiliği Kültür Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bekdemir, Ü. ve Sezer, İ. (2016). Giresun İlinin Turizm Potansiyeli. Ankara: Nobel Bilimsel Eserler.