-
2020
Andoz Kalesi’nin yapılış amacının, kalenin küçük ve uçurumlar ile çevrili olması ve içinde halkın yaşaması değil, denize ve vadiye hakim olan bir konumda olması nedeniyle güvenli olması ve kale yakınlarındaki bir yerleşimin akropolü olarak kullanılması olduğu düşünülmektedir. Kalenin MÖ 1300’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kalenin net olarak kim tarafından yapıldığı bilgisi mevcut olmamakla birlikte o dönemde Espiye ilçesi Trabzon Rum İmparatorluğu’nda yer alıyordu. Espiye ilçesinde Trabzon Rum İmparatorluğu halkı yaşıyordu. 1397 yılında Giresun şehri Hacı Emir Beyliği’nin başı Süleyman Bey tarafından fethedilmiştir. Ancak Giresun iline bağlı Espiye ilçesi Trabzon Rum İmparatorluğu sınırları içerisinde yer almıştır. Andoz Kalesi doğu-batı yönleri doğrultusunda bir hat olarak uzanmakta olup irili ufaklı moloz taşlardandır. Kalenin etrafı surlarla çevrili olup bazı kısımlarında kuleler vardır. Kalenin doğu ucunda dikdörtgen planlı ve tonozlu yapıya sahip 4.80 x 3.72 metre ölçülerinde bir yapı kalıntısı bulunmaktadır. Kalenin girişi iki yarım daire burç tarafından korunmaktadır. Kalenin güneydoğu köşesinde bir kapı ve batı duvarında bir pencere vardır. Doğu yönünde 1.75 metre genişliğinde bir nişe sahiptir.
Andoz Kalesi Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 30.11.1990 tarih ve 908 sayılı kararı ile koruma altına alınmıştır. Andoz Kalesi’nin zaman içinde tahrip olan yerleri restorasyon çalışmaları ile eski haline getirilmiştir. Oldukça tepede yer alan Andoz Kalesi’ne ulaşım kalenin kuzey tarafında yer alan patika yolundan yapılmaktadır. Günümüzde Giresun şehrinin turistik açıdan en önemli ziyaret yerlerinden biridir.
Referanslar
https://www.espiye.bel.tr/?p=Tarihce, (Erişim tarihi: 10.01.2020); http://www.espiye.gov.tr/andoz-kalesi, (Erişim tarihi: 10.01.2020); https://giresun.ktb.gov.tr/TR-211328/andoz-kalesi.html, (Erişim tarihi: 10.01.2020); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/giresun/gezilecekyer/espiye-andoz-kalesi, (Erişim tarihi: 10.01.2020).