Giresun Müzesi
Müze Etnografya Müzesi Arkeoloji Müzesi
(Giresun, 1988 - )
-
2019
Şehir merkezindeki XVIII. yüzyıldan kalma Eski Gogora Kilisesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne müze olarak 25 yıllığına İl Özel İdaresi tarafından tahsis edildi. Giresun Müzesi binası olarak kullanılan Gogora Kilisesi 1850-1860’lı yıllarda inşa edilen bir Rum Ortodoks kilisesidir. 1924 yılına kadar kilise olarak kullanılan yapı, mübadeleden sonra terk edilerek 1948 yılına kadar boş kaldı.
Yapı boş kaldığı bu yıllarda tahribata uğramış kısmen onarılarak 1948-1967 yıllarında cezaevi olarak kullanıldı. 1967 yılından 1982 yılına kadar boş kalan yapıda tahribat devam etti; yapı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 1982–1988 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restore edilen yapı 1988 yılında müze olarak hizmete açıldı.
Kilise bölgeden toplanmış ve diğer müzelerden devrolmuş arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği şehir müzesi olarak hizmet vermektedir. Müze koleksiyonunda Erken Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, silah, giysi ve sikke örnekleri yer almaktadır. Müzede sergilenen eserler arasında, pişmiş toprak heykelcikler ve kaplar, mimari parçalar, amforalar ve çeşitli dönemlere tarihlenen sikkeler bulunmaktadır. Müzenin etnografya koleksiyonu, XIX. yüzyıla tarihlenen giyim eşyaları, mutfak ve hamam eşyaları, silahlar, kilimler ve takılardan oluşmaktadır. Mahzenin ilk salonunda, Sinop ve çevresine ait amforalar sergilenmektedir.
Gogora Kilisesi dıştan dikdörtgen, içten bazilika plan ile kubbeli haç planının birleştirildiği karma plan şeklindedir ve etrafı duvarlarla çevrili bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü kiremit örtülüdür. Yapının ana girişi batı cephesindedir ve kuzey ve güney cephelerinde de girişleri bulunmaktadır. Ana kapının iki yanında kabartma sütun profili yer almaktadır. Alınlık bölümü ise burma sütunce ile bezelidir. Kapının çevresi çift sıra dikdörtgen ve saç örgüsü motiflerle çevrelenmiştir. Yapının diğer iki kapısında ikiz sütun ve sütunceler kullanılmıştır. Kilisenin ibadete yöneliş bölümü olan naos bölümü iki sıra sütun ile üç nefe ayrılmıştır. Kilise sütunları iyon başlıklıdır. Üçlü apsisi bulunan kilisenin orta nefe karşılık gelen orta apsisi daha geniş ve yüksektir. Tam ortada ise yüksek kasnaklı merkezi kubbe bulunmaktadır. Kubbede 12 adet pencere yer alır. Kubbe içinde, merkeze doğru uzanan dört sütun ve tam ortada ise Hz. İsa tasviri yer almaktadır.
Yapının hemen kuzeyinde bodrum üzerine üç katlı tarihi bir papaz evi yer almaktadır. Papaz evi 1993 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir ve günümüzde müzenin idari binası olarak kullanılmaktadır. Müze içerisinde 1999 yılında Kuvay-ı Milliye kahramanlarının ve şehitlerin anılarını yaşatmak amacıyla Kuvay-ı Milliye’de Osman Ağa ve Giresun Gönüllüleri Fotoğraf Müzesi ziyarete açıldı.
Referanslar
Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Giresun Müzesi Tanıtım Broşürü, Giresun: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Karadeniz Kültür Envanteri (2019). Giresun Müzesi, https://karadeniz.gov.tr/giresun-muzesi/, (Erişim tarihi: 06.06.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Giresun İl Kültür Müdürlüğü (2019). Giresun Müzesi, http://www.giresunkulturturizm.gov.tr/TR-207018/giresun-muzesi.html, (Erişim tarihi: 06.06.2019).