-
2020
Giresun Fındık Müzesi, Giresun’un Bulancak ilçesinde yer alan altı dönümlük bir alanda hayata geçirildi. Müze, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Giresun Ticaret Borsası işbirliğinde hazırlanmış olan bir proje ile desteklendi. Müzenin iki kat ve 1.928 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Onarım atölyesi, 110 kişilik bir kapasitedeki sunum ve toplantı salonu gibi birimler müzenin zemin katında yer almaktadır. Müze binası birinci katı ise sergi salonundan oluşacaktır. Ziyaretçiler, sergi salonunda Giresun’nun kültürü, tarihi alanları, fındık tarımı, köy ve yayla yaşamı ile ilgili olan konularda bilgilendirilmektedir. Giresun iline ait olan bu özelliklerin anlatımı, sesli ve görsel yollarla ve yabancı dil ile de desteklenerek gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda müze içerisinde, Cumhuriyet dönemine kadarki tarihsel kaynaklardan oluşturulan bir kütüphane ile fotoğraf arşivi de yer almaktadır.
Fındık Müzesi'nin içerisinde yer alacak olan danışma ve bilgilendirme bölümlerinde yer alan personeller tarafından; Giresun’ nun ve Karadeniz Bölgesi’nin turizm değerleri (tarihi alan ve oteller gibi) ile ilgili olarak yerli ve/ya yabancı ziyaretçilere bilgiler aktarılmaktadır. Aynı zamanda müzenin bu bölümünde fındık tarımı, fındık özellikleri, fındığın sağladığı faydalarla ilgili olarak da müzeye gelen ziyaretçilere bilgilendirme yapılmaktadır.
Müzede yer alan atölye alanları içinde ise, fındığın ilk andan son ürün haline dönüşmesi sürecinde yapılmakta olan işlemler sergilenecek ve işleme alanında da ziyaretçilerin işlemleri kendilerinin yapması sağlanmaktadır. Çikolata atölyelerinde ise müzeye gelen ziyaretçiler kendileri için özel çikolatalar da yapabilmektedir.
Müze alanı içinde yer alan ve aynı anda 150 kişiye hizmet verebilecek olan restoranda Giresun’a ait yöresel ürünler sunulacaktır. Fındık Müzesi'nin alanı içine fotoğraf ve seyir alanı olarak da değerlendirilebilecek ahşap bir iskele de kuruldu. Müzeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, 1.000 metrekarelik bir alandaki fındık ağaçlarından fındık toplayarak fındık tarımını uygulama olanağı elde etmektedirler. Bunun için örnek bahçede 56 adet fındık ocağı yer almaktadır. Ayrıca müze alanı içinde Giresun’a ait fındık tarımında kullanılan zirai aletler, fındıkla ilgili materyallerin sergileneceği açık hava müzesi de yer almaktadır. Diğer yandan müzeye denizden de ulaşımın sağlanacağı ve deniz turlarının yapılabileceği ahşap bir iskele de bulunmektedir.
Genel olarak müze içerisinde ziyaretçilere sunulacak olan hizmetlerdir; fındık ve yöresel ürün satışının yapıldığı dükkanlar, fındık toplama işleminin yapılabildiği alanlar, silikon ve balmumu heykel alanı, çikolata üretiminin yapıldığı atölye, sergi alanları, toplantı salonu, fındık kütüphanesi, Giresun ilinin tanıtımının yapıldığı bir sinema, yöresel mutfağa ait sunumlar, kafeterya ile restorandan oluşmaktadır.
Referanslar
Giresun Ticaret Borsası. (2016). DOKA- Fındık Müzesi Avan Projesi, http://www. giresuntb.org.tr/ proje.php?sayfa=muze, (Erişim tarihi: 20.04.2020); Mantarcı, Aysel. (2019). 2018 Yılı Giresun İli Ekonomik Görünüm Raporu, Giresun Ticaret İl Müdürlüğü Raporu. https://giresun.ticaret.gov.tr/data/5db69a2813b8763bec0e36ab/3e778445a64bff0917077 b2fe786381f.pdf, (Erişim tarihi: 19.04.2020); Türkiye Tohumcular Birliği. (2012). Giresun’da ‘’Fındık Açık Hava Müzesi’’ Çalışmaları, https://turktob.org.tr/tr/giresunda-findik-acik-hava-muzesi-calismalari-yaklasik-6/10653, (Erişim tarihi: 15.04.2020)