Gençlik Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Literatürde gençlik turizminin hangi yaş aralığını kapsadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı yazarlar 15-38 yaşı gençlik turizmine dahil ederken bazıları 15-24 yaş grubundaki turistleri gençlik turizmine dahil etmektedirler. Gençlik turizmi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne, 15 ile 29 yaş aralığındaki gençlerin katılımıyla oluşan turizm türüdür. Bu turizm türüne katılanları 1980-1999 yılları arasında doğan ve Milenyum Kuşağı olarak bilinen nesil ile çoğunluğunu 2000’den sonra doğan kuşak olan ‘Z’ kuşağı oluşturmaktadır. Bu yaş aralığındakilerin yüzde 50’si tatil amacıyla seyahat ederken geri kalan yüzde 50’si çalışma, dil eğitimi ve yüksek öğrenim için seyahat etmekte ve gittikleri yerlerde uzun süre kalıp daha fazla harcama yapmaktadırlar.

Seyahat Konfederasyonuna göre, genç gezginler sık sık seyahate çıkabilirler çünkü ekonomik sorunlar, siyasi huzursuzluk ve salgın hastalıklar konusunda nispeten daha korkusuzdurlar. WYSE’nin 2014 Ebola Salgını hakkında yaptığı araştırma genç turistlerin seyahat planları üzerinde bu salgının çok az etkisi olduğunu gösterdi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü üyesi olan ve gençlik turizmine yönelik çalışan acentaları temsil eden sivil toplum kuruluşu WYSE Seyahat Konfederasyonu’nun verilerine göre genç turistlerin seyahat harcamaları genellikle bin Euro ve üzerindedir. Gençlerin yarısı 1.000 Euro ve üzerinde seyahat harcaması yaparken, yüzde 29’u 500 ile 1.000 Euro arasında, yüzde 21’ini de 500 Euro’dan az harcama yapmaktadır. Genç turistlerin harcamaları diğer turist gruplarından daha az olmasına rağmen ortalama seyahat süreleri fazla olduğu için toplamda yaptıkları harcama miktarı daha fazladır. Genç turistlerin yıllık ortalama turistik seyahat süreleri 46 gündür. Genç turistler seyahat deneyimlerinin büyük bir kısmını yerel, küçük ölçekli işletmelerde geçirdikleri için yerel halka sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda olumlu etkileri diğer birçok turizm türüne göre daha fazladır. Bundan dolayı gençlik turizminin sürdürülebilir bir turizm çeşidi olduğu söylenebilir.

Gençlik turizminin sosyal ve ekonomik anlamda bu denli önemli hâle gelmesi, bu bireylerin seyahat tercihlerine etki eden faktörlerin neler olduğu, hangi tatil türlerinden hoşlandıkları ve hangi konaklama işletmelerini tercih ettiklerinin belirlenmesini de önemli hâle getirmektedir. Kanada Seyahat Komisyonu’nun yaptığı bir araştırmaya göre genç turistlerin destinasyon seçiminde rol oynayan en önemli kriterler fiyat, iklim ve destinasyonda ilgi çekici yerlerin varlığı olarak tespit edildi. Bu süreçte internet de gençler için önemlidir. Gençlerin, havayolu rezervasyonu, otel rezervasyonu ve dolayısıyla genel anlamda seyahat süresinde interneti kullanma oranları yüzde 89 olarak belirlendi. Gençlerin yaklaşık yüzde 40 aile/arkadaş yanında konaklamakta olup, bazı ülkelerde tercihin hostellerden yana kullanıldığı görülmektedir. Yapılan bir araştırma, gençlerin hostelleri tercih etmelerinin en önemli nedeninin ücretsiz wi-fi hizmeti ve merkezi konum olduğunu ortaya koymaktadır.

Referanslar

Syzdykova, A. ve Abubakirova, A. (2018), Gençlik Turizminin Küresel Düzeyde Değerlendirilmesi, Uluslararası 3. Gençlik Araştırmaları Kongresi, Nahçivan: 97-106; Polat, E. (2017). Genç Bireylerin Turistik Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Balıkesir Kent Merkezinde Bir Araştırma, International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS), 3(2): 234-250; WYSE Travel Confederation, https://www.wysetc.org/, (Erişim tarihi: 07.07.2020); UNWTO Tourism Highlights; 2019 Baskısı, www.türsab.org.tr, (Erişim tarihi: 06.07.2020).