Toplumsal Kalkınmada Gençlik Projesi

Araştırma Plan ve Proje Proje Kamu Sektörü Araştırması Proje Temelli Araştırma

(1978 - )

Amacı gençlerin gönüllü olarak toplumsal kalkınmaya destek olmalarını sağlamak olan Toplumsal Kalkınmada Gençlik Projesi, aynı zamanda gençlerin uygun koşullarda turizm faaliyetlerine katılmalarını da teşvik etmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 1978 yılının yaz aylarında başlattığı bu projenin yinelenebilir olması için kurumsallaşması tasarlandı. Projenin amaçlarına ulaşabilmesi için uyulacak ilkeler; merkez ve taşradaki uygulama konularına, çalışma gruplarına, değerlendirme ve ödüllendirmeye ilişkin kurallar; ilgili örgütlerin yetki ve sorumlulukları önceden belirlendi.

Gençleri fiziksel olarak üretim sürecine katan ve gençlere emekleri karşılığında ücret verilmesini öngören projeye ilk yıl 5.000 kişinin katılması planlandı. Ancak başvuru yapan 1.400 gençten 549’u çalışmalara katıldı. Zaman kısıtlılığı, ödenen ücretin düşük olması, o dönemin siyasal ortamının elverişsizliği, ailenin izin vermemesi gibi nedenler ile gençlerin projeye katılmadığı öğrenildi. 1979 yılında ise 10 bin genç projeye başvurdu, ancak üç ayrı dönemde 1362 genç projelere dâhil oldu.

Projeye katılan gençler iş yaşamına doğrudan katılarak ve yeni bireylerle ilişki kurarak önemli deneyimler kazandı. Gençler proje kapsamında tarım ve hayvancılık, ormancılık, köy içme suları, köy yapıları, onarımı ve badana boya işleri, gölet yapımı, yol, su elektrik işlerinde çalışmalara katıldı. Gençlere çalışmalarının karşılığında işveren kurumlarca asgari ücret ödendi ve sigorta kapsamına alındılar. Ayrıca çalışmaların bitiminde gençler ücretsiz olarak Gençlik Kampları'na katılma hakkı kazandılar.

Günümüzde bu proje Türkiye’deki tüm illerde, her biri bir hafta olmak üzere beş dönem halinde düzenlenmeye devam etmektedir. Proje kapsamındaki kamplara katılan gençlerin konaklama ve yiyecek ihtiyaçları illerin valilikleri tarafından karşılanmakta, güvenli ve sağlıklı bir şekilde tatillerini geçirmeleri için tüm yerel olanaklar kullanılmaktadır. Kamp süresince gençlerin tüm sağlık hizmetleri ücretsiz karşılanmaktadır. Sunulan bu hizmetlerin yanı sıra gönüllü çalışmalara katılan gençlere boş zamanlarında bölgede bulunan sinema, tiyatro, konser ve sergi gibi etkinlikleri izleme; müzeleri, tarihi ve arkeolojik merkezleri ziyaret etme; yöresel el sanatlarının yapımını görme ve spor yapma olanakları da tanınmaktadır. Ayrıca düzenlenen ücretsiz çevre gezileri ile gidilen bölgenin tarihi, turistik ve doğal güzellikleri gençlere tanıtılmaktadır. Böylece gençler Anadolu’nun tarihsel ve kültürel birikimini tanıma fırsatı yakalarken farklı illerden gelen diğer gençlerle bir araya gelme ve sosyalleşme fırsatı da bulmaktadır.

Ankara’da 1992 yılında gerçekleştirilen Gençlik Turizmi Konferansı-Workshop etkinliği kapsamında gençlerin sorumluluk alarak, bilinçli bir şekilde turizme katılmalarının teşvik edilmesi için 1980 yılından önce olduğu gibi, Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı, Türkiye Milli Talebe Federasyonu ve Milli Türk Talebe Birliği gibi kurumların öncülük etmesinin önemi vurgulandı. Bu bağlamda Toplumsal Kalkınmada Gençlik Projesi ve bu proje kapsamında düzenlenen Ulusal Gençlik Kampları, gençleri gönüllü çalışmaya teşvik etmesi ve eş zamanlı Anadolu’nun tarihsel ve kültürel birikimini tanımalarını sağlaması bakımından önemsenmektedir.

Referanslar

Geray, C. (1979). Kırsal Alanda Kalkınma ve Gençlik. I. Ulusal Gençlik Sorunları Sempozyumu. Ankara: Gençlik ve Spor Bakanlığı; Korkut, F. (1992). Gençlik Turizminin Geliştirilmesi için Yapılması Gerekenler. İçinde; Gençlik Turizmi Konferans-Workshop (ss. 181-182). Ankara: Turizm Bakanlığı; Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (2000). Ulusal Gençlik Kampları (Broşür). Ankara: Gençlik Servisleri Merkezi.