Orta Yaş Turizmi
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Turizm hareketlerine katılmada etkili bir unsur olarak görülen bireylerin yaş durumu, kişilerin turizm faaliyetlerine katılıp katılamayacağını veya hangi tür turizm çeşidini ve turizm aktivitesini tercih edeceğine kadar etkili bir unsurdur. Bu sebeple turizme faaliyetlerine katılanların yaşlarına göre üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar üçüncü yaş turizmi, gençlik turizmi ve orta yaş (yetişkin) turizmidir. Orta yaş turizmi 25 ve 60 yaş aralığında bulunan bireyleri kapsamaktadır. Bu turizm çeşidi içerisine dahil olan kişiler aktif olarak çalışma hayatı içerisinde bulunan kişilerdir. Bu sebeple turizm faaliyetlerine genellikle yıllık izinlerini alma eğiliminde bulundukları yaz aylarında dahil olmaktadırlar. Büyük bir çoğunluğu evli veya bir aile düzenine sahip olduğu için genellikle ailesi veya yakın akrabalarıyla turizm faaliyetine katılmaktadır. Bu sebeple, genellikle daha az maceracı ve daha az risk taşıyan turizm faaliyetlerini tercih etmektedirler.
Konaklama yerleri seçiminde titiz davranma konfor arama gibi özelliklere sahiplerdir. Bu tür davranışlar, orta yaş turizmini gençlik ve üçüncü yaş turizminden ayıran en önemli özeliklerden biridir. Zira, 15 ve 24 yaş grubu aralığını kapsayan gençlik turizmi katılımcıları anne baba veya diğer aile fertlerinden bireysel olarak, kendileri veya arkadaş gruplarıyla dahil oldukları turizm faaliyetlerinde hareket, macera veya değişime olanak tanıyan faaliyetlere daha fazla talep göstermektedirler. Aile bağları ve buna bağlı olarak sırtlanılması gereken yükümlülüklerin daha az olması sebebiyle konaklayacakları yeri seçme konusunda daha az titiz davranmamakta, daha kolay memnun olmakta ve konfor arama gibi bir özelliğe sahip olmamaktadırlar. Aktif olarak çalışma hayatında olan bu kişilerin katılmış olduğu orta yaş turizminde, değişen ekonomik koşullar bu turizm çeşidine dahil olan insanları önemli ölçüde etkilememektedir. Bu grubun özelliklerinden bir diğeri ise aile fertlerinin uygun olduğu bir zaman diliminde tatil ihtiyaçlarını karşılamaları ve genellikle kendi arabaları ile uzun soluklu tatil yapma tercihinde bulunmalarıdır.
Referanslar
Kozak, N., Kozak, A. M. ve Kozak, M. (2015). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık; Geçgin, E. ve Çanakçı, T. (2017). Turizm Çeşitleri. İçinde; M. Kılıçbey (Editör), Genel Turizm (ss. 47-64). Ankara: Gazi Kitabevi.