Geleneksel Restoran

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi Lokanta

Çeşitli servis usulleri, zengin menüleri ile farklı pişirme metotlarının uygulandığı, taze yiyeceklerden hazırlanan yiyecekleri seçme olanağı sağlayan işletmeler olarak tanımlanmaktadır. Fransa’da ortaya çıktığı yıllarda klasik yaklaşımla servis veren restoranlar, zaman içinde yeni işletmelerin (hızlı yemek sunan restoranların) ortaya çıkmasıyla hızla değişmeye ve eski tarz restoranlar için geleneksel ya da klasik restoran ifadesi kullanılmaya başlandı. Geleneksel restoranlar yemek çeşitliliği, kullanılan malzeme, atmosfer (ambiyans), müşteri profili ve servis kalitesi konularında da diğer restoranlardan farklılaşmaktadır.

Geleneksel restoranların en önemli özeliği menüleridir. Hazırlanan menüler restoranların kuruluşundan itibaren bütün planlama ve tasarım çalışmaları üzerinde etkili olup kimliğin yansıtılması açısından belirleyicidir. Genellikle menü kartlarının kullanımı tercih edilir. Menü kartı tasarımında çekicilik, kolay okunabilme, dilin iyi kullanımı, doğruluk ve iyi fiyatlandırma gibi konulara dikkat edilmektedir. İçerik olarak ise çorbalar, soğuk başlangıçlar, ara sıcaklar, ana yemekler, tatlılar, içecekler şeklinde olabileceği gibi bunların ana yemek için beyaz etler, kırmızı etler gibi daha detaylı sınıflandırıldığı örneklere de rastlanmaktadır.

Çalışan özellikleri incelendiğinde, bu restoranlarda mutfak çalışanlarının el becerilerine ve yaratıcı beyin gücüne sahip, çalışkan, temiz, dürüst, kendi mutfaklarını ve dünya mutfaklarını bilen, maliyet hesaplamaları yapabilen, yabancı dil bilgisi olan, ofis malzemelerini kullanabilen, teknolojiyi takip eden ve kullanabilen, ziyafet menüleri oluşturabilen ve mutfak ahlakına sahip kişiler olması beklenmektedir. Servis çalışanlarının da temel servis kurallarının yanında görgü ve iletişim becerilerinin yüksek olması gereklidir. Geleneksel restoranlarda müşteri profilinin beklentileri sadece karın doyurmanın ötesinde sosyalleşmek ve sofistike bir deneyim yaşamak olduğu için çalışan davranışları son derece önemlidir. Geleneksel restoranlarda kullanılan alanın önemli bir kısmı mutfak bölümüne ayrılmaktadır. Çünkü hazırlanan yemekler çok yer kaplayan özel alet ve ekipmanları gerektirmektedir. Her ne kadar uygun bir mutfak ölçüsünden bahsedilemese de kapasiteye göre alan metrekaresinin hesaplanması en doğru yöntemdir. Servis alanının kullanımında da yine geleneksel restoranın konseptine ve özelliğine uygun oturma alanlarının hazırlanması önemlidir. Rahat masa ve sandalyelerin kullanıldığı, servis koridorlarının geniş olarak düzenlendiği alanlar olmasına özen gösterilmektedir. Etnik veya yöresel, steakhouse veya ocakbaşı, balık lokantası veya aile restoranı ve hatta meyhane olarak hizmet verebilir. Geleneksel restoranlarda kilit nokta yiyecek üretimin geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilmesi ve yine geleneksel yöntemlerle servis edilmesidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Baraban, R. S. ve Durocher, J. F. (2010). Succesfull Restaurant Design. New York: Wiley; Lawson, F. (1994). Restaurants, Clubs and Bars. Oxford: Architecture Press; Neufert, E. (2000). Yapı Tasarım Bilgisi. İstanbul: Beta Basın Yayım Dağıtım.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Zencir, E. (2017). Restoran Yönetimi: Kavramlar ve Süreçler. M. A. Kozak (Editör). Ankara: Detay Yayıncılık.