Geleneksel Cumhuriyet Karakucak Güreşleri

Etkinlik Yarışma Spor

(Uzundere, Erzurum, 1923 - )

Her uygarlığın geçmişinden gelen, sosyal yapısı ve yaşayış şeklinden kaynaklanan, kısmen coğrafi özelliklerini de içinde barındıran spor kültür anlayışı bulunmaktadır. Güreş insanlığın tarih öncesi çağlarında ortaya çıkmış olup, günümüze kadar hem geleneksel hem de modern anlamda çeşitli medeniyetler bünyesinde farklı şekillerde ve boyutlarda icra edilerek varlığını sürdürmüş bir spor türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde yapıldığı ülkenin ve ülke insanının kültürel özelliklerini taşıyan güreş sporu Türklerin tarihindeki en eski ve en temel spor türlerinden biri olmuştur. Güreş sporunu ibadet, güreş yerini ibadet yeri ve güreşin yapıldığı alanı er meydanı olarak gören Türk toplumlarında, güreş sporu ata sporu olarak kabul edilmekte ve dini, milli, iktisadi, özel ve genel merasimlerde, bayramlarda, şenliklerde, festivallerde, pazar ve panayırlarda vb. her zaman kendine yer buldu ve Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası haline dönüşmüştür. Güreşi hem spor dalı hem de barış zamanlarında savaşa hazırlık olarak gören Türk toplumları bu sporu hayatlarının her aşamasında yapmaya ve desteklemeye devam ettiler. Bu bağlamda Türkiye’de düzenli olarak yapılan güreşlerden bir tanesi de Geleneksel Cumhuriyet Karakucak Güreşleridir. Karakucak güreşleri kökeni Orta Asya’ya dayanan, serbest stilde sporcuların zeytinyağı kullanmadığı en eski geleneksel Türk güreşi olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan Geleneksel Cumhuriyet Karakucak Güreşleri her yıl düzenli olarak 29 Ekim tarihinde dünyanın en önemli şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi’nin bulunduğu ilçe merkezi olan, tarihi, kültürel ve rekreasyonel değerleri bunun yanı sıra doğal zenginliği ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli turizm potansiyeline sahip destinasyonlarından biri olan Uzundere’de Uzundere Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Türkiye’nin 11. Sakin Kenti (Slow City) olan Uzundere’de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinden dolayı her yıl organize edilen etkinliklerden biri olan Geleneksel Cumhuriyet Karakucak Güreşleri son olarak 2019 yılında 96. kez düzenlenerek, sekiz ülkeden toplamda 300 sporcunun katılımıyla 15 farklı kategoride gerçekleştirildi. Bu güreşlere başta Azerbaycan, Gürcistan ve İran olmak Acara Özerk Cumhuriyeti, Tataristan, Özbekistan ve Türkmenistan vb. ülkelerden de sporcular her yıl düzenli olarak katılmaktadır. Geleneksel Cumhuriyet Karakucak Güreşleri güreş severlerin yanı sıra her yıl düzenli olarak binlerce yerli ve yabancı turisti Uzundere’ye çekmektedir. Festivaller ve etkinlikler insanlar ve toplumlar arasındaki kültürel alışverişe önemli katkı yapmaktadır. Ayrıca organize edildikleri şehirlerin ekonomik olarak kalkınmasına destek olmakla birlikte bu şehirlere marka şehir olma yolunda önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda Geleneksel Cumhuriyet Karakucak Güreşlerini, Uzundere’nin marka ve destinasyon imajına katkı sağlayan, turizm sezonunu uzatan ve turizmi çeşitlendiren uluslararası anlamda önemli bir etkinlik olarak değerlendirmek mümkündür.

Referanslar

Çetinkaya, M.Y., Serçeoğlu, N. ve Uzan, H.A. (2016). Yavaş Şehir Hareketinin Yaşam Doyumu Üzerindeki Etkisi: Erzurum-Uzundere Halkının Tutum ve Algıları Üzerine Bir Araştırma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9 (45): 1065-1073; Fişne, M., Bardakçı, S. ve Karagöz, Y. (2017). Ata Sporumuz Güreşe Yönelik Günümüzdeki Toplumsal Bakışın Değerlendirilmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 12 (1): 28-42; Karahan, F. ve Çakır, E. (2010). Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023. Uzundere Belediyesi. http://www.uzundere.bel.tr/dosyalar/Uzundere_Turizm_Master_Plani.pdf, (Erişim tarihi: 25 12. 2020); Küçükoğlu, S. (2020). Cumhuriyetle Yaşıt Uzundere Karakucak Güreşleri Yapıldı. Anadolu Ajansı. https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhuriyetle-yasit-uzundere-karakucak-guresleri yapildi/1629904, (Erişim tarihi: 25 12. 2020); Özdemir, M. (2018). Türk Kültüründe Pehlivanlık Kavramı. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5(12): 558-564.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

CittaSlow Türkiye, CittaSlow Uzundere, https://cittaslowturkiye.org/cittaslow-uzundere, (Erişim tarihi: 25 12. 2020).