Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu Projesi

Plan ve Proje Proje

Gaziantep Tarih ve Kültür yolu Projesi ile Gaziantep kentinin tarihi merkezi noktası olan kale ve onun çevresinde yer alan han, cami, hamam gibi birçok taşınmaz kültür varlığını birbirine bağlayan, hem bu eserleri hem de bu eserlerin geçiş güzergâhının tarihi dokuya bağlı kalınarak restore edilmesi, sokak sağlıklaştırılması projesidir. Bununla birlikte proje kapsamında hanları, hamamları, camileri ile Kültür Yolu adı verilen bu güzergâh; Gaziantep’in unutulmaya yüz tutmuş yöresel el sanatları, bakırcılık, sedef kakmacılığı, kutnuculuk, yemenicilik, gümüş işlemeciliği, kuyumculuk, kilimcilik, çömlekçilik, gibi birçok sanat ve zanaat eserlerinin de tekrar canlanmasını ve şehrin dokusu ile uyumlu bir hâle getirilmesi sağlanmıştır.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, kale çevresinden başlayan Kültür Yolu Projesi; Keçehane Caddesi, Uzun Çarşı, Hamdi Kutlar Caddesi, Boyacı Camii’ni de içine alarak Gümrük Caddesi, Alaüddevle Sokak, Meyvacı Çarşısı ve Eski Saray Caddesinden Bakırcılar Çarşısı’na, Buğday Arasası’na, Almancı Pazarı’na, Şire Han ve Yemiş Han’a kadar uzanmaktadır. Bu 13,5 kilometrelik aks üzerinde, 18 han, dokuz cami, dört hamam, bir mevlevihane ve daha birçok taşınmaz kültür varlığı ile birlikte toplam 40 eser bulunmakta olup birçok da tescilli sivil mimari örneği bulunmaktadır. Bu çerçevede 550 ev ve 100 dükkânın da cephesi geleneksel yapıya uyarlanarak yenilendi.

Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB), Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında Kültür Yolu Projesi ile proje alanında Prof. Dr. Metin Sözen Ödülü’ne layık görüldü.

Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelen bu yol, ziyaretçilerine planlı bir şekilde kentin tarihi ve kültürel geçmişine tanıklık etme fırsatı sunmaktadır. Güzergâh üzerinde yer alan tarihi doku ticari faaliyetlerle de birleşerek kentte bir turizm ekonomisi de oluşturdu.