Filtre Kahve
Gastronomi
-
2019
İlk olarak Almanya’da yaşayan Melitta Bentz tarafından, 1873 senesinde 35 yaşında iken icat edildi. Buluşuyla tarihe geçen Alman ev hanımının filtreye ihtiyaç duymasının tek sebebi olarak kahve içerken ağzına telve gelmesini istememesi olduğu bilinmektedir. Melitta Bentz 1908 yılında, gündelik eşyalardan yararlanarak bir filtre kahve aleti üretip patentini aldı. Buradan sağladığı kazançla beraber şirket kurarak ticari hayata başladı. Şirket halen torunları tarafından yönetilmekte ve uluslararası faaliyet göstermektedir.
Filtre kahve demlemek için pek çok yöntem bulunmaktadır. French press, american press, bodum dripper, v60, aeropress, chemex, syphon ve filtre kahve makinaları, filtre kahve yapımı için kullanılan demleme yöntemleridir. Bu demleme yöntemleri arasında en fazla kullanılanlar french press ve filtre kahve makinalarıdır. Filtre kahve yapımın da kullanılan bu yöntemler esnasında kullanılan filtre çeşidi, kahvenin lezzet ve yoğunluğunu da etkilemektedir. Filtre kahve kullanılan filtre çeşidine göre üç gruba ayrılır; metal filtre (french press, american press, bodum dripper ve bazı filtre kahve makinaları); kağıt filtre (v60, aeropress, chemex ve bazı filtre kahve makineleri) ve bez filtre (syphon).
Kullanılan filtreler arasındaki belirgin fark kahvenin lezzetini etkilemesidir. Metal filtre ile demlenen filtre kahve, daha yoğun ve gövdeli bir kahve içimi sunmaktadır. Bunun nedeni metal filtrenin kahveyi, kâğıt filtre kadar iyi süzememesi ve bu nedenle kahvenin içerisinde bulunan çeşitli yağların ve parçacıkların kahvenin içine karışıyor olmasıdır. Kâğıt filtre ile demlenen filtre kahve, daha berrak ve düşük gövdeli bir kahve içimi sunmaktadır. Bunun nedeni kâğıt filtrenin yağları ve kahve içerisindeki ufak parçacıkları tutarak suya karışmasını önlemesidir. Bez filtre ile demlenen filtre kahve, minimum gövde ve berrak içim sunmaktadır. Bez filtre, kâğıt filtre ile hemen hemen aynı alkoidleri filtrelese de kâğıt filtreye göre kahvenin doğal yağını daha az suya geçirmektedir.
Kullanılan bu yöntemler ve farklı filtreler ile beraber farklı tat aralıklarında lezzetler elde edilmektedir. Bu yöntemlerden elde edilen herhangi bir kahve için en lezzetli kahve tespitinde bulunmak mümkün değildir. Kişilerin damak zevkine göre kullanılan çekirdek ve demleme yöntemi çeşitliliğiyle, kişilerin damak zevkine uygun lezzetlerin elde edilmesi mümkündür. Ayrıca demleme süresi ve konulan kahve miktarı daha yumuşak veya daha güçlü bir filtre kahvenin tada sahip olmasını sağlamaktadır.
Referanslar
Gürsoy, D. (2007). Sohbetin Bahanesi Kahve. İstanbul: Oğlak Yayıncılık; Girginol, R. C. (2017). Kahve Fincandan Toprağa. İstanbul: A7 Kitap; https://www.taftcoffee.com/blogs/blog/filtre-kahve-nedir, (Erişim tarihi: 23.11.2019); Torz, J. ve Macatonia, S. (2016). Real Fresh Coffee. Londra: Pavilion.