Emirşeyh Camii

Doğal ve Kültürel Miras Cami

(Erzurum, 18. yüzyıl - )

Erzurum’un Tebrizkapı Semti’nde, Çifte Minareli Medrese’nin güneydoğusunda bulunmaktadır. Üzerinde kitabe bulunmayan cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü arşivinde “Emir Şeyh Mahallesi’nde Emir Şeyh Mescidi” şeklinde tespiti yapılmış, yapım tarihi ve vakfiyesi hakkında bilgi verilmemiştir. Cami, mimari özelliklerine göre XVIII. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Emir Şeyh Cami, Erzurum’da ki Osmanlı dönemi ahşap destekli ve düz tavanlı cami plan tipinde tasarlanmıştır. Caminin harim kısmını örten ahşap tavanın orta kısmı yükseltilmiş, etek kısmında yazı kuşağına, göbek kısmında da yıldız motifine yer verilmiştir. Caminin doğu ve batı yönlerinde ikişer pencere ile aydınlatılmaktadır. Ahşap mahfile caminin içerisinden çıkılmaktadır. Her iki yanında sütunceler bulunan beş kenarlı kesme taş mihrabın kavsarası üç kademli olup, ikinci kademesi mukarnaslarla dolgulanmış, en üst kısım ise istiridye yivlidir. Caminin güneybatı köşesinde yer alan ahşap minberi yenidir. Ahşap minaresi günümüzde yenilenmiş ve taş kaideli silindirik gövdeli tuğla minare yapılmıştır. Emirşeyh Cami’nin kuzeybatı köşesinde Osmanlı döneminden kalan sivri kemerli, tek lüleli bir de çeşme yer almaktadır.

Referanslar

Beygu, A.Ş. (1936). Erzurum Tarihi, Anıtları, Kitabeleri. İstanbul; Konyalı, İ.H. (1960). Abideleri ve Kitabeleri ile Erzurum Tarihi. İstanbul; Yurttaş, H. Özkan, H., Köşklü, Z. ve Diğerleri (2008). Yolların Suların ve Sanatın Buluştuğu Şehir Erzurum. Erzurum.