Ege Üniversitesi Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Entomoloji Müzesi
Müze Doğa Tarihi Müzesi Bilim Müzesi
(Bornova, İzmir, 1970’ler - )
-
2019
İzmir‘de, Ege Üniversitesi Kampüsü içinde Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü bünyesinde yer almaktadır. Müzede, doğanın en büyük canlı grubu olan böceklere ilişkin materyaller korunmakta, sergilenmekte, araştırma yapılmakta ve çeşitli etkinlikler ile toplumla paylaşılmaktadır. Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Entomoloji Müzesi ismi Bishop Museum tarafından LEMT (Lodos Entomoloji Müzesi, Türkiye / Lodos Entomological Museum, Turkey) kısaltması ile tescil edildi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kuruluş yıllarında Bitki Sağlığı Bölümünü kuran Prof. Dr. Niyazi Lodos tarafından bir böcek müzesi kurulmasına yönelik ilk adımlar atıldı. Akademik çalışmalar yapmak, ders materyali sağlamak, öğrencilere doğada böcek toplama yönünde deneyim kazandırmak amacıyla böcek koleksiyonu oluşturulmaya başlandı. 1970’li yıllardan itibaren projeler ile koleksiyon zenginleştirildi. Böcek koleksiyonu ile başlayan müze çalışmalarına, Prof. Dr. Niyazi Lodos’un ölüm yıldönümü olan 10. 10. 1998 tarihinde adının yaşatılması amacıyla Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Müzesi ismi verilmesi ile devam edildi.
LEMT koleksiyonunda 13 böcek takımına bağlı, yedi binin üzerinde böcek türü bulunmaktadır. Bu böcek türleri, çoğunlukla Türkiye Coleoptera (Kınkanatlılar), Heteroptera (Değişikkanatlılar) ve Homoptera (Homojenkanatlılar) faunasına ilişkin türleri kapsamaktadır. LEMT çok zengin koleksiyonu ile doğal zenginliğin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve tanıtılmasını sağlarken, araştırmacılar için de önemli bir merkezdir. Müze koleksiyonu arasında bilim dünyasına tanıtılan 260’ın üzerinde türe ilişkin özgün örnek yani tip tür bulunmaktadır. LEMT, üniversitelerden, araştırmacılardan ve özel sektörden gelen pek çok tanılama sorununda başvuru merkezidir. LEMT, sahip olduğu zengin koleksiyon ve bilgi birikimi ile Bilim Fuarı, Eğitim-Bilim Şenliği, Avrupa Bilim-Eğlence Gecesi gibi bilim organizasyonlarında da görev alarak öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmuştur. Ayrıca TÜBİTAK Desteği ile gerçekleştirilen BÖFYAP-Böcek Farkındalığı Yaratma Projeleri ile öğrencilere böcekler konusunda uygulamalı eğitimler vererek biyolojik çeşitlilik konusunda farkındalık yarattı.
Referanslar
Özkan, B. ve Sönmez, N. (2013). Ege Üniversitesi Müzeleri Koleksiyonları Sürekli Sergileri. İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları; Tezcan, S., Pehlivan E. ve Karsavuran Y. (2006). Lodos Entomoloji Müzesi’nin (LEMT) Türkiye Doğa Tarihi Çalışmalarındaki Yeri ve Önemi. İçinde; 2. Ulusal Doğa Tarihi Kongresi Bildirileri (ss.152-162). Ankara: Kırsal Çevre ve Ormancılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Tezcan, S. (2011). Ege Üniversitesi Müzeleri Koleksiyonları, Sürekli Sergileri. İçinde; B. Özkan, N. Sönmez, E. Özbay ve S. Ağırbaş (Editörler), Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Müzesi (ss.128-139). İzmir: Arkadaş Matbaacılık.