Dünya Rehberler Günü

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

Dünya Turist Rehberleri Dernekleri Federasyonu’nun girişimiyle ortaya atılan, mesleğe adanmış bir gün fikri, dünya çapındaki turist rehberi örgütleri tarafından 1990 yılından bu yana hep daha fazla benimsenmekte ve çeşitli faaliyetlerle kutlanmaktadır. Türkiye’deki rehber örgütlerinde öncelikle arzu eden rehberlerin bir araya gelmesini sağlayacağı bir balo türünde etkinlikle benimsenen ve 1997 yılında İstanbul Rehberler Odası öncülüğünde başlayan gelenek, 2000’li yılların ortasına doğru daha kapsamlı şekilde kutlanmaya başladı. Rehberlerin tanıttıkları yerlerin kültürlerinin gerçek anlamda temsilcisi olduğunu mesleğe uzak bireylere de hissettirerek şekilde ücretsiz hizmet vermek, mali veya başka nedenlerle kültür turizmine ve rehberlik hizmetlerine erişimi kısıtlı olan bireyleri de rehberle gezme hakkından yararlandırmak gibi sosyal sorumluluk girişimleri de 21 Şubat gününde gerçekleştirilen temel etkinlikler arasındadır. Bu tarih, aynı zamanda turizm sektöründe yer alanların gücünü somut bir şekilde yansıtması amacıyla, yasal düzenlemeler yapılması talebinin karşılığının bulunması için düzenlene farklı etkinliklere de vesile oldu.

Türkiye’de 2003–2011 yılları arasında her 21 Şubat günü Turist Rehberleri Birliği adına İstanbul Rehberler Odası tarafından düzenlenen organizasyonlarla turizme, özellikle rehberliğe, belirleyici katkı yapan birey ve kuruluşlara ödüller verildi. Ön inceleme, internet üzerinden oylama ve ardından seçici kurul kararı şeklinde üç aşamalı değerlendirmeyle verilen bu ödüller önemli bir prestij simgesi olarak kaldı. Bunun yanında, turist rehberliğine, turizme, turizm eğitimine, kültür bilincini geliştirmeye etkin destek veren kurum, kuruluş veya kişilere de teşekkür belgeleri verildi. Meslekte 25 ve 50. yıllarını dolduran rehberlerin bunu belgeleyen şiltleri de yine gelenek olarak bu tarihte takdim edilmektedir. Kutlamaların her yıl yapıldığı sabit bir yer yoktur. Sektör mensuplarının davetleri değerlendirilerek karar verilmektedir. Bugüne kadar 21 Şubat kutlamalarına Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Yıldız Sarayı, Ulus 29, Divan Kuruçeşme, Haliç Kongre Merkezi, Pera Palas Otel gibi İstanbul’un önde gelen turizm mekanları ev sahipliği yaptı.

Yalnızca rehber odaları değil, bireysel olarak organize olan rehberlerin ve bazı derneklerin çatısı altında örgütlenen meslek mensuplarının da bu tarihe özel bir önem atfettiği gözlemlenmektedir. 2019 yılında Dünya Rehberler Günü vesilesiyle, Tarih Kültür ve Turizm Rehberleri Derneği’nin Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu’ndan gelen işitme ve Kocaeli Altınokta Körler Derneği’nden gelen görme engellilere yönelik düzenlediği turlarda Dolmabahçe Sarayı ve Ayasofya’nın iki ayrı ekip hâlinde gezdirilmesi buna örnek gösterilebilir. Rehberliğin sürekli kendini geliştirmeyi gerektiren ve bilgileri güncel tutmayı zorunlu kılan bir meslek dalı olmasından ötürü kutlamalar ve sosyal faaliyetler, tüm hafta boyunca rehber odaları tarafından eğitim programları ile desteklenmektedir. Meslek bilincinin yanı sıra 21 Şubat gününün Türk turizmi açısından genellikle düşük sezon sayılabilmesi de meslek mensuplarının düzenlenen programlara iş kaybı yaşamaksızın yoğun şekilde katılabilmesine ve gönüllü faaliyetlerde hizmet verebilmesine fırsat vermektedir.

Referanslar

İstanbul Rehberler Odası arşivi.