Uluslararası Müze Günü

Etkinlik Özel Gün

(Moskova,1977 - )

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) 1951 yılında düzenlediği uluslararası bir toplantı ile "Müzeler ve Eğitim" temasını tartışarak, Uluslararası Müze Günü'nü kutlama fikrini ortaya atmıştır. Bu düşünce, toplantıda geliştirilen "müzelerin erişilebilirliği" çerçevesinden esinlenmiştir. Uluslararası Müze Günü, 1977 yılında Moskova'da düzenlenen XI. ICOM Genel Konferansı'nda alınan bir kararla resmiyet kazanmıştır ve Türkiye'de 1982'den bu yana her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Müze Günü olarak kutlanmaktadır.

Uluslararası Müze Günü, dünya genelinde çeşitli müzelerin katılımıyla her yıl 18 Mayıs'ta kutlanan bir etkinliktir. 1977 yılında Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından başlatılmıştır. ICOM, UNESCO tarafından desteklenen bir uluslararası kuruluştur ve müzelerle ilgili profesyonelleri bir araya getirmektedir

Uluslararası Müze Günü, müzelerin kültürel mirası koruma, toplumların eğitimi ve ziyaretçilere kültürün aktarılması konularında oynadığı rolü vurgular. Her yıl belirli bir tema etrafında düzenlenen etkinlikler, müzelerin kültürel çeşitlilik, sürdürülebilirlik, eşitlik ve diğer önemli konulardaki katkılarını vurgulamaktadır. 18 Mayıs, birçok ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Müzeler, bu günü genellikle ücretsiz etkinlikler, özel sergiler, rehberli turlar, atölye çalışmaları veya diğer özel programlarla değerlendirir. Uluslararası Müze Günü, kültür mirasıyla bağlantılı konularda farkındalık yaratmayı ve müzelerin topluma olan katkılarını vurgulamayı amaçlamaktadır.

Uluslararası Müze Günü'nde her yıl farklı bir tema belirlenmesi, kültürel mirasın çeşitliliğini ve önemini vurgulamak adına değerli bir uygulamadır. 1992'den itibaren bu temalar, ICOM tarafından seçilerek müzelerin çeşitli yönlerine odaklanmaktadır. Bu uygulama, her yıl müzelerin belirli bir konuya dikkat çekmesini, bu konuda farkındalık oluşturmasını ve toplumlar arasında kültürel diyalogu teşvik etmesini amaçlamaktadır. Ayrıca, 1997 yılında başlayan temayı temsil eden poster uygulaması, görsel bir ifadeyle temanın duyurulmasını sağlayarak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu posterler, kültürel mirasa ve belirlenen tema üzerine düşünmeye teşvik edici bir etki yaratmak adına önemli araçlardır. Sonuç olarak, Uluslararası Müze Günü'nde belirlenen temalar ve hazırlanan posterler, kültürel mirasın korunması, tanıtılması ve kültürel anlayışın gelişmesi açısından değerli katkılarda bulunmaktadır.

Referanslar

Sökmen, Seda (2021). Müzelerin Geleceği: İyileşme ve Yeniden Düşleme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 32 (1): 130-133; TÜRVAK. "Uluslararası Müzeler Günü Kutlu Olsun". Türvak Türker İnanoğlu Vakfı Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı (İngilizce); WİKİPEDİA,https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_M%C3%BCze_G%C3%BCn%C3%BC, Erişim tarihi: 23.11.2023.