Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği (26004 Sayılı)

Hukuki Alanına Giren Konular Yönetmelik

25.11.2005 tarih ve 26004 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Turist Rehberliği Yönetmeliği, turist rehberlerinin seçimi, eğitimi, çalışma esasları ile rehberlerin denetlenmesi, üniversiteler, meslek kuruluşları, ilgili kurum ve kuruluşlar ile yapılacak işbirliği esaslarını ve mali hükümlerini düzenlemek üzere hazırlandı. Ayrıca, bu yönetmelik 16.04.2003 tarih ve 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 13. maddesinin (m) bendine dayanarak oluşturuldu. Bu yönetmelikle birlikte, başvuran adaylara bakanlık tarafından verilen kurslar sonrasında profesyonel turist rehberleri olma hakkı verildi.

Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği 57 maddeden ve sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yönetmeliğin amacı, kapsamı, dayanağı ve yönetmelikte geçen tanımlara ver verildi. İkinci bölümde turist rehberliği için yapılan seçme sınavının uygulanması ve kursların açılması, üçüncü bölümde kursların uygulanması ve kursiyerlerle ilgili hususlar, dördüncü bölümde sınavlar ile ilgili esaslar, beşinci bölümde profesyonel turist rehberinin çalışma esasları, altıncı bölümde turist rehberlerinin denetlenmesi ve disiplin işlemleri, yedinci bölümde profesyonel turist rehberliği eğitimi sürecini kapsayan harcamalar ve giderler ve sekizinci bölümde çeşitli ve son hükümlere yer verildi.

Profesyonel Turist Rehberliği yönetmeliğine göre turist rehberliğine ön başvuru şartlarında; 1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 2) sınav tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olmak, 3) en az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak (yurtdışında öğrenim görmüş olan adayların diploma denkliğinin Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığınca onaylanmış olması), 4) sınava gireceği dil veya dilleri iyi derecede bilmek ve 5) yönetmelikte belirtilen disiplin ve meslek suçlarından ceza almamak şartları aranmaktadır.

Profesyonel turist rehberliği sınavı genel kültür sınavı, yabancı dil sözlü sınavı, yabancı dil yazılı sınavı ve mülakat olmak üzere dört adımda gerçekleşmektedir. Her aşamadaki sınavdan yeterli puanı alamayan adaylar bir sonraki adıma geçemeden elenmektedir.

Sınavdan yeterli puanı alarak profesyonel turist rehberliği eğitimi almaya hak kazanan adayların genel turizm bilgisi, Türk tarihi ve kültürü, mitoloji, arkeoloji, sanat tarihi, dinler tarihi, edebiyat, sağlık ve ilkyardım bilgisi, iletişim gibi temel alanlarında 560 saat ve yedi ay boyunca eğitime devam etme zorunluluğu vardır. Ders alma sürecini tamamlayan adayların 36 takvim gününü kapsayan yurtiçi uygulama gezisine katılma zorunluluğu bulunmaktadır. Profesyonel turist rehberi eğitiminin tüm aşamalarını başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar ilgili bakanlığa başvurarak çalışma kartlarını alma hakkına sahip olmaktadırlar.

26.12.2014 tarih ve 29217 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://teftis.ktb.gov.tr/TR-14521/profesyonel-turist-rehberligi-yonetmeligi-rg-tarihi-251-.html, (Erişim tarihi: 06.12.2019).