Doorman

İŞ VE MESLEK Otel Çalışanı

Doorman, büyüklüklerine göre konaklama işletmelerinin concierge bölümü içerisinde veyahut önbüro departmanı içerisinde yer alan personelden birisidir. Concierge kelimesi Fransızca bir kelime olup esasında “kapıcı” anlamına gelmektedir. Geçmiş dönemlerde kapıcıların yaptıkları görevleri bugün geniş anlamda konaklama işletmelerinde danışma olarak da ifade edilen concierge bölümü yapmaktadır. Üniformalı personel olarak da adlandırılan danışma personeli içerisinde yer alan doorman, temelde tesise gelen konukları giriş kapısının önünde durup karşılamak, konukların araçları ile ilgilenmek, istenmeyen kişi veya kişilerin tesise girişlerini engellemek ve tesisten ayrılan konukları son olarak uğurlamak gibi görevleri yürütmektedir. 

Doormanler, tesis giriş kapısında konukları nazik bir biçimde karşılayarak bagajlarını teslim alırlar ve bellboylara teslim ederler. Ayrıca konukların, tesise geliş ve gidişlerinde, arabaya biniş ve inişlerinde araçlarının kapısını açarak yardımcı olmak, yaşlı, çocuk ve desteğe ihtiyacı olan konukların rahat bir biçimde araçlarına binmelerini sağlamak, konuklara otoparkı göstermek, refakat etmek veya konuk araçlarını park etmek, tesis kapısını açmak ve konukları içeriye yönlendirmek, konuklara kayıt alanına kadar eşlik etmek, konuk bagajlarının araçlardan indirilmesini veya araca yüklenmesini sağlamak, istenmeyen kişilerin tesise girişlerini engelleyerek tesis güvenlik görevlilerine durumu iletmek, tesis girişinin güvenliğini sağlamak, tesisin giriş kapısının ve çevresinin temiz ve düzenli olmasını sağlamak gibi görevleri bulunmaktadır. 

Daha geniş bir bakış açısıyla doormanlerin görevleri arasında; tesisin girişinde bekleyerek gelen ve giden konuklara her bakımdan yardımcı olmak, konukların talepleri halinde taksi ihtiyaçlarını gidermek, uygunsuz kişi veya kişilerin tesise girişlerini engellemek, tesisten ayrılan konuklara oda anahtar veya kartlarını bırakıp bırakmadıklarını hatırlatmak yer almaktadır. Bununla birlikte doormanlerin, tesisin giriş kapısında bekleyerek tesise gelen konukları nazik bir biçimde karşılamak ve tesisten ayrılan konukları da aynı nezaket ile uğurlamak gibi sorumlulukları da bulunmaktadır.

Doormanler, konukların tesiste ilk karşılaştıkları kişiler oldukları için tesisin hizmet kalitesi ve imajı bakımından önemli bir sorumluluk üstlenirler. Konuklara bırakılacak ilk izlenim tesis imajını doğrudan etkileyebilmektedir. Dolayısıyla doorman, konukların nezaket kuralları çerçevesinde karşılanması ve ihtiyaçlarının ilk anda giderilmesinden sorumludur. Ayrıca doorman, tesis önündeki araç trafiğini düzenleme, trafik akışını kontrol etme işlemlerini de yürütme bilgi ve becerisine sahip olan kişidir.

Referanslar

Çakıcı, A. C., Kozak, M. A., Azaltun, M., Sökmen, A. ve Sarıışık, M. (2002). Otel İşletmeciliği. (Editör: Kozak, N.) Ankara: Detay Yayıncılık; Denizer, D., Tetik, N., Akoğlan, M., Yeşiltaş, M. ve Kozak, M. (1998). Otel İşletmeciliği Kavramlar-Uygulamalar. (İkinci. Basım). (Editör: Kozak, N.). Ankara: Turhan Kitabevi; Eraslan, N. (2013). Konaklama İşletmelerinde Önbüro İşlemleri ve Yönetimi. (Dördüncü Basım). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; Kızılırmak, İ. (2011). Otel İşletmelerinde Kişisel Satış Tekniklerinin Önbüro Departmanında Uygulanması (Kırgızistan-Bişkek’teki Oteller Üzerinde Bir Araştırma). Akçaabat: İlke Ofset Matbaacılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kızılırmak, İ. (2011). Otel İşletmelerinde Kişisel Satış Tekniklerinin Önbüro Departmanında Uygulanması (Kırgızistan-Bişkek’teki Oteller Üzerinde Bir Araştırma). Akçaabat: İlke Ofset Matbaacılık.