Davraz Kayak Merkezi

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Dağ ve Kış Destinasyonu

Akdeniz Bölgesi’nin Göller yöresinde yer alan Davraz Dağı, Eğirdir ve Kovada gölleri arasında yükselen ve Isparta il merkezinin güneydoğusunda yer alan bir turizm merkezidir. Davraz Dağı’nın komşuları; kuzeyde Barla Dağı, doğuda Anamas Dağı, güneydoğuda Kuyucak Dağı ve güneybatıda Akdağ Dağları’dır. Zirve yüksekliği 2.635 metre olup kar kalınlığı 0,5-2,5 metre arasındadır. Kayak merkezi, 440 hektarlık bir alanı kaplıyor. Bölgedeki hâkim bitki örtüsü ise çam, ardıç, sedir ve otsu bitkilerden oluşuyor. Davraz Dağı, Türkiye Göller Bölgesi’ndeki peyzajın en değerli doğal unsurlarından biri olarak kabul ediliyor; turizm ve eğlence faaliyetleri için ideal bir alandır. Ayrıca ulaşım için uygun olan Isparta şehrine de yakındır. Davraz Dağı Eğirdir Gölü’nün güneybatısında, Isparta’ya 26 kilometre uzaklıktadır.

Günümüzde Davraz Dağı, sahip olduğu güzel doğal kaynaklar, kaliteli kar dokusu ve 4.094 hektarlık alanıyla Bakanlar Kurulu kararı ile Kış Sporları Turizm Merkezi olarak ilan edilmiş önemli bir destinasyondur. Davraz Dağı Kış Turizmi Merkezi, Bakanlar Kurulunun 17. 02. 1995 tarihli kararı ile kuruldu. Turizm merkezinin 1/1.000 ve 1/25 bin ölçekli ve yatırım amaçlı hazırlanan imar plânındaki parseller, 1997 yılında Turizm Bakanlığı kararı ile 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun sekizinci maddesi uyarınca çıkarılan Kamu Arazilerinin Turizm Yatırımına Tahsisine İlişkin Yönetmelik ile yatırımcılara tahsis edildi ve Bakanlık tarafından tahsisleri yapıldı. Bu karardan sonra Isparta Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü çalışmalara başladı ve ilk tesis olan kayak evi (Selene Otel) 1997 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. Yerleşim alanı olarak Selene Otel, kayak evi, üç dağ kafeteryası, telesiyej alt istasyonu ve Davraz Sirene Oteli ve Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim ve Dinlenme Tesisleri bulunmaktadır.

Uluslararası Kayak Federasyonu kural ve tanımlarına uygun niteliklerde yarışma ve serbest kayak pistlerine sahip olan Davraz Dağı’nda yapılan kayak türleri; Kuzey disiplini, Alp disiplini, tur kayağı ve snowboard’tur. Davraz Dağı’nın topografik kış turizmi, görsel peyzaj ve hava zenginliği, onu hem kış sporları için uygun bir yer hem de çekici bir alan haline getiriyor. Ayrıca yaz mevsiminde Davraz Dağı’nda, futbol, dağcılık, dağ bisikleti, trekking, yamaç paraşütü, jeep safari gibi spor dallarında kamp ve turizm amaçlı faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Referanslar

Ceylan, S. (2009). Davraz Dağı’nda (Isparta) Kış Turizmi, Doğu Coğrafya Dergisi, 14(22): 205-230; Gül, A., Keleş, E., Uzun, Ö. F. ve Türker, H. B. (2016). Davraz Kayak Merkezi’nin Isparta Kentine Çok Yönlü Etkileri. İçinde; IWCS 2016 International Winter Cities Symposium (ss. 1216-1231); Erzurum: Atatürk Üniversitesi; Tokgözlü, A., Temurçin, K. ve Uysal, K. (2012). Winter Tourism of Davraz Mountain, Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis Studia Geographica, 3: 58-69.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Davraz Kayak Merkezi (2019). https://davrazkayakmerkezi.org/, (Erişim tarihi: 04.11.2019); Isparta Valiliği (2019). Davraz Kayak Merkezi, http://www.isparta.gov.tr/davraz-kayak-merkezi, (Erişim tarihi: 01.11.2019).