Cycle/ Devirli Menü
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Yiyecek içecek işletmesinin tipi, sunulan mönüyü etkileyen önemli bir ölçüttür. Yiyecek içecek işletmesi tarafından belirli zaman aralıkları ile tekrarlanan mönü grubu ya da serileri cycle/devirli menü olarak tanımlanmaktadır. İlke olarak tekrar edilen mönüler arsındaki zaman süreci uzadıkça tekrar azalacaktır. Sözgelimi yalnızca haftalık kalan müşteri ortalaması bulunan bir işletmede, iki ya da üç hafta devirli mönü uygun olabilmektedir. Cycle/Devirli mönünün en önemli avantajı tekrarlanan standart reçetelerin hazırlanmasını kolaylaştırmasıdır. Sunulan mönü kalemlerinin devir süresi çok kısa ise monotonlukla karşılaşılabilir ya da mevsimden yararlanılmak istenmediğinde maliyetleri arttırabilir. Ayrıca bu menüler hazırlanırken mevsimler, porsiyon ölçülerine, personelin iş dağılımına, kalorisine, servis ve mutfağın ön hazırlığı gibi konulara özen gösterilmelidir. Konaklama işletmelerinde misafirlerin işletmedeki kalış sürelerine göre haftalık, aylık ve daha uzun süreler için cycle/devirli menüler sunulmaktadır. Ortalama devir (başa dönüş) süresi bir ila dört hafta olmakla beraber optimum süre her bir işletmenin tipine ve ağırladığı müşterilerin beklenme sıklığı ve konaklama sürelerine göre değişmektedir.
Okul, hastane ve hapishaneler gibi kurumsal ve kar amacı gütmeyen işletmelerin çoğunda genellikle cycle/devirli mönü kullanılmaktadır. Cycle/devirli mönüler genellikle, bir haftadan dört haftaya kadar olan zaman dilimini kapsamaktadır. Fakat bazıları daha uzun olabilmektedir. Cycle/Devirli mönülerin sürelerinin doğru ayarlanması çok önemlidir. Eğer süre uzun tutulursa, ürünlerin satın alınması, depolanması zorlaşmakta ve maliyetleri artırabilmektedir. Bu tür kurumsal ve kar amacı gütmeyen işletmeler, cycle/devirli mönü içinde table d’hote veya alacarte mönüyü kullanabilirler. Cycle/Devirli mönülerin planlanmasında önemli olan ilk cycle/devirli menünün test edilip gerekli düzenlemelerin yapılarak çekiciliğinin sağlanmasıdır.
Referanslar
Bucak, T. (2015). Menü Yönetimi. İçinde; M. Doğdubay, (Editör), Turizm İşletmelerinde Yiyecek İçecek Yönetimi içinde (ss. 37-64). Ankara: Grafiker Yayınları; Denizer, D. (2005) Konaklama İşletmelerinde: Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Gökdemir, A. (2003), Mutfak Hizmetleri Yönetimi (Birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Koçak, N. (2004). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Türksoy, A.,(2002). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi (Genişletilmiş ikinci baskı). Ankara: Turhan Kitapevi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Sökmen, A., (2014), Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği (Yedinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.