Çır Şelalesi

Doğal ve Kültürel Miras Şelale

İsmini Zazaca çeşme anlamına gelen Çır kavramından almaktadır. Diğer bir ifadeyle çır Zazaca; belirli bir akıntı yönü olan ve yüksekten düşen su anlamına geliyor. Ayrıca şelale, büyük bir taşın üzerinden düşüyor ve bu taşa da çır taşı adı veriliyor. Özellikle yöre halkı tarafından şelalenin ismi yıllar itibariyle Çır Şelalesi olarak adlandırıldığı için ziyaretçiler tarafından da bu şekilde ifade edilmeye devam etmektedir.

Çır Şelalesi, Bingöl’e bağlı Ilıcalar beldesinin Uzundere Köyü’nde yer alıyor. Bingöl’e 28 kilometre uzaklıkta olup, Ilıcalar beldesine ise 11 kilometre uzaklıktadır. Şelalenin bulunduğu alana Ilıcalar beldesinden iki farklı yoldan gidildiği gibi araç ile gidilebilecek tek yol bulunuyor. Kar sularının erimesiyle oluşan şelale suyu 100 metre yüksekliğindeki büyük kayanın eteklerine düşüyor. Şelale debisi özellikle mart-haziran ayları arasında yüksek oluyor. Zira şelale, yaylanın eteğinde bulunuyor. Çır şelalesinin bulunduğu bölgenin kayalık olması sebebiyle bölgede birçok yırtıcı kuş yaşıyor. Dolayısıyla ziyaretçilerin birçoğu avcılık, kuş gözlemciliği, foto safari gibi farklı turistik ziyaretler amacıyla şelaleyi ziyaret ediyor. Şelale ziyaretçiler tarafından doğa yürüyüşü dışında piknik amaçlı da kullanılıyor. temmuz-ağustos aylarında kuruyan şelale, kış aylarında ise donuyor. Bazı dağcılar tarafından kış aylarında tırmanış alanı olarak da kullanılıyor.

Çır Şelalesi, Bingöl ilinde yerel düzeyde yapılan bazı festivallere de ev sahipliği yaptı. Uzundere Yaylası bölge halkının piknik etkinlikleri dışında festivallerin yapılabileceği bir geniş düzlüğe sahiptir. Bu sebeple yerel düzeyde birçok defa yerel festivaller Çır Şelalesi’nin olduğu bölgede düzenlendi. Bingöl turizminin önemli rotalarından biri olan Çır Şelalesi, Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde daha çok ziyaretçinin durağı olması amacıyla çeşitli turizm fuarlarından tanıtılıyor. Ayrıca Bingöl’de 2016 yılında gerçekleştirilen Turizm Çalıştayı kapsamında Bingöl’ün en önemli doğal kaynaklarından biri olarak nitelendirildi.

Yararlanılan Kaynaklar

Bingöl Valiliği (2020). Çır Şelalesi, http://www.bingol.gov.tr/cir-selalesi, (Erişim tarihi: 21.3.2020); Kement, Ü. (2016). Bingöl Turizm Çalıştayı. Ankara: Bingöl Üniversitesi Yayınları-11; Kement, Ü. ve Öztürk, F. (2016). Bingöl İli Doğa ve Kültür Varlıklarının Turistik Açıdan Değerlendirilmesi, Journal of Recreation and Tourism Research, 3(4): 13-22.